21/07/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή – COP28

«Θα μελετήσουμε τρόπους για το πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά να μετατρέψουμε κάποιες κοινότητες και χωριά μας σε πράσινες κοινότητες και χωριά», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του από το Ντουμπάι, όπου συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη Σύνοδο, είπε ότι «Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες Συνόδους, αν λάβουμε υπόψη το θέμα που απασχολεί τη Σύνοδο εδώ στο Ντουμπάι.

Δεν είναι μόνο να κάνουμε ανασκόπηση για τα όσα κάναμε από το 2015 και τη Σύνοδο του Παρισιού αλλά θα πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, και αναφέρομαι ειδικότερα στη δική μας χώρα, για υλοποίηση της στρατηγικής μας για το κλίμα.

Υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις, είναι σε όλους γνωστό ότι η δική μας χώρα και κατ΄επέκταση η δική μας περιοχή αντιμετωπίζει ιδιαίτερες και περισσότερες προκλήσεις. Ήδη βιώνουμε πολλές από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και ήταν σε αυτό το πλαίσιο που αναλήφθηκε και η Πρωτοβουλία (της Κύπρου) το 2019 για μια περιφερική συνεννόηση σε σχέση με την υλοποίηση όλων αυτών που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση.

Θεωρώ ότι δύο είναι τα βασικά θέματα που προκύπτουν, εκτός από όλα όσα έχουν ακουστεί στη Σύνοδο αλλά και από τις διμερείς συναντήσεις που είχα.

Το πρώτο αφορά την ανάγκη κάθε χώρα να ‘’τρέξει’’ σαφώς πιο γρήγορα. Ερχόμενος στη δική μας χώρα, έχουμε κάποιες ιδέες, είχα εδώ και κάποιες επαφές, κάποιες επισκέψεις, για να δούμε πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά και να μετατρέψουμε κάποιες κοινότητες μας, κάποια χωριά μας σε πράσινες κοινότητες, πράσινα χωριά. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος.

Το δεύτερο είναι πώς να κτίσουμε μια κουλτούρα στη βάση του γεγονότος ότι αυτά που βιώνουμε σήμερα αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Σήμερα, κατά κύριο λόγο είναι η νέα γενιά του τόπου μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, που ασχολείται με το θέμα, και πολύ δικαιολογημένα γιατί ανησυχούν για το μέλλον τους. Είναι ένα θέμα, όμως, που απασχολεί και αγγίζει το σύνολο του πληθυσμού. Άρα, πρέπει να κτίσουμε κουλτούρα για την ανάγκη αντιμετώπισης όλων αυτών των επιπτώσεων από τη μια αλλά και να κινηθούμε σαφώς πιο γρήγορα για να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από το 2015».