30/05/2024
Κύπρος
Κύπρος Πολιτική Πρωτοσέλιδα

Δημοσκόπηση Alpha: Ασφαλής η πρωτιά, μάχη στήθος με στήθος για τον δεύτερο

Σταθερά πρώτος με σημαντική διαφορά από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη παραμένει σύμφωνα με την πέμπτη κατά σειρά δημοσκόπηση της εταιρείας RAI για λογαριασμό του Alpha για τις Προεδρικές εκλογές του 2023, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την ίδια στιγμή παρά την αύξηση των ποσοστών τους σε σχέση με την δημοσκόπηση Οκτωβρίου, Αβέρωφ και Μαυρογιάννης δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την είσοδο τους στον β’ γύρο, ενώ μείωση καταγράφεται στο ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.


Ταυτότητα έρευνας
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 14-18 Νοεμβρίου 2022 με δείγμα 1004 επιτυχημένων συνεντεύξεων ανάμεσα σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου. Το ποσοστό ανταπόκρισης ήταν στο 36,71%. Το ποσοστό του στατιστικού λάθους ανέρχεται σε +-3%.

Πρόθεση προσέλευσης πολιτών στις κάλπες
80% των συμμετεχόντων, δηλώνει με βεβαιότητα πως θα πάει στις κάλπες για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, 13% απαντά ότι μάλλον θα πάει να ψηφίσει, 4% ότι μάλλον δεν θα πάει να ψηφίσει και 3% ότι σίγουρα δεν θα πάει.

Απόφαση ψήφου
Σε ότι αφορά το κατά πόσο έχουν καταλήξει ποιον υποψήφιο θα ψηφίσουν στις εκλογές, 56% απαντά πως έχει αποφασίσει και δεν θα αλλάξει γνώμη, 11% ότι έχει αποφασίσει αλλά μπορεί να αλλάξει γνώμη, 14% ότι κλίνει υπέρ κάποιας επιλογής αλλά δεν έχει αποφασίσει, 18% ότι δεν έχει αποφασίσει και θα περιμένει και 1% απάντησε δεν γνωρίζω δεν απαντώ.

Πρόθεση ψήφου
Στην ερώτηση τι θα ψηφίζατε αν είχαμε προεδρικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωσε ποσοστό 34%, έχοντας μία μονάδα μείωση σε σχέση με την δημοσκόπηση Οκτωβρίου. Ακολουθούν ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 16,6% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 16,5%. Οι δυο τους έχουν αύξηση περίπου δύο μονάδων σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ωστόσο η διαφορά αυτή καταδεικνύει πως η είσοδος στον β’ γύρο ανάμεσα στους δυο τους θα είναι ντέρμπι για γερά νεύρα.

Ακολουθούν οι Αχιλλέας Δημητριάδης με 5,3%, Χρίστος Χρίστου με 4,1%, Γιώργος Κολοκασίδης με 2,8%, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης με 1%, Αλέξιος Σαββίδης με 0,5%, Χαράλαμπος Αριστοτέλους με 0,4%, Μάριος Ηλιάδης με 0,2%, Ντε Πέτρο Τσελεστίνα 0,1%, 1,1% θα ρίξει Λευκό/Άκυρο ενώ 10,2% δηλώνουν ακόμα αναποφάσιστοι. Ποσοστό 3,6% δεν απάντησαν. 

Πρόθεση ψήφου 1ου γύρου σύγκριση Ιούνιος μέχρι Νοέμβριο
Στη σύγκριση της πρόθεσης ψήφου για τον 1ο γύρο των εκλογών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζει σταθερότητα, αφού τον Ιούνιο κατέγραφε ποσοστό 33,1% ενώ τον Νοέμβριο βρίσκεται στο 34%. Ανοδική πορεία έχει ο Αβέρωφ Νεοφύτου που άρχισε τον Ιούνιο με 11,9% και βρίσκεται σήμερα στο 16,6%, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης που από το 12,5% τον Ιούνιο βρέθηκε στο 16,5% τον Νοέμβριο.

Συσπειρώσεις ανά κόμμα
Σε ότι αφορά τις συσπειρώσεις ανά κόμμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδη αντλεί 66% από το ΔΗΚΟ, 67% από την ΔΗΠΑ και 59% από την ΕΔΕΚ. Έχει επίσης εισροές 15% από το ΑΚΕΛ, 33% από τον ΔΗΣΥ, 25% από το ΕΛΑΜ και 29% από τους Οικολόγους, 31%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην δημοσκόπηση Οκτωβρίου, ο κ. Χριστοδουλίδης έπαιρνε ποσοστό 38% από τον ΔΗΣΥ. 

Αβέρωφ Νεοφύτου απαντά το 49% όσων ψήφισαν ΔΗΣΥ στις βουλευτικές του 2021, ενώ παίρνει 10% από το ΔΗΚΟ, 10% από την ΔΗΠΑ, 5% από την ΕΔΕΚ, 6% από το ΕΛΑΜ και 3% από τους Οικολόγους. Σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση Οκτωβρίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει αυξήσει κατά 10 μονάδες τη συσπείρωση του ΔΗΣΥ. 

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συσπειρώνει το ΑΚΕΛ σε ποσοστό 69%, έχοντας μια μονάδα αύξηση σε σχέση με τη δημοσκόπηση Οκτωβρίου. Έχει εισροές 3% από το ΔΗΚΟ, 4% από την ΔΗΠΑ, 2% από τον ΔΗΣΥ, 7% από την ΕΔΕΚ, 4% από το ΕΛΑΜ και 9% από τους Οικολόγους, 9%.

Σενάρια Β’ γύρου
Σε περίπτωση που συναντηθούν στον β’ γύρο, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου τότε ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ θα κέρδισε με ποσοστό 40,6% έναντι 30,8% του συναγερμικού υποψηφίου. Λευκό θα έριχνε το 10,2% των ψηφοφόρων, 10,9% απαντά πως δεν θα πήγαινε στις κάλπες, 6,6% αναποφάσιστοι και 1% δεν απάντησαν.

Σε περίπτωση που ο κ. Μαυρογιάννης βρισκόταν στον β’ γύρο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο δεύτερος θα κέρδιζε με ποσοστό 55% έναντι 28%. Λευκό θα έριχνε το 4,1%, ενώ δεν θα ψήφιζε το 5,5%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 6,4% και δεν απάντησε ποσοστό 1%.

Τέλος σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν αντιμέτωπος με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρώτος θα τον κέρδιζε με ποσοστό 52,6% έναντι 24,2%. Λευκό θα έριχνε το 6,4%, δεν θα ψήφιζε το 8%, αναποφάσιστοι δηλώνουν 7,8% ενώ δεν απάντησε το 1%.

Παράσταση νίκης 2ου γύρου εκλογών
Στην ερώτηση ανεξαρτήτως από το ποιον θα ψηφίσετε, ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει ποσοστό 58%, έναντι 16% του Αβέρωφ Νεοφύτου και 7% του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ απάντησε ποσοστό 19%.

Συγκριτικά με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της RAI, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ανοδική πορεία στην παράσταση νίκης, αρχίζοντας από το 36% τον Ιούνιο για να καταλήξει στο 58% τον Νοέμβριο. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάζει πτωτική πορεία σε αυτή τη διαδρομή, αρχίζοντας από το 29% τον Ιούνιο για να καταλήξει στο 16% τον Νοέμβριο, ενώ σταθερά σε χαμηλά ποσοστά κινήθηκε διαχρονικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. 

Πηγή: alphanews.live