23/06/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

Ευχάριστα νέα: Μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου σε δυόμιση χρόνια, παραγωγή σε δεκαοκτώ μήνες

Ραγδαίες εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα, πυροδοτεί το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ και η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου επιβεβαίωσε σήμερα, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, ότι Κύπρος και Ισραήλ σχεδιάζουν την κατασκευή μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην εσωτερική αγορά και για σκοπούς εξαγωγής ποσοτήτων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ασία.

Ο κύριος Παπαναστασίου τόνισε ότι μετά την λήψη της πολιτικής απόφασης από τους δύο ηγέτες, το Υπουργείο Ενέργειας διοργανώνει στις 29 Μάϊου 2023 εργαστήρι-παρουσίαση για τις εταιρείες-κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ, ώστε να επεξηγηθούν οι προοπτικές του εγχειρήματος.

Ο ίδιος θα επιστρέψει σύντομα στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον ομόλογο του, με τον οποίο θα συζητήσουν τα εκκρεμούντα ζητήματα αναφορικά με το καθεστώς του οικοπέδου 12 και του κοιτάσματος «Αφροδίτη.»

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι η σχετική πρόταση υποβλήθηκε στο Ισραήλ από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την κατασκευή της μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου απαιτούνται δυόμιση χρόνια, ενώ για την η έναρξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υγροποιημένο φυσικό αέριο, δεκαοκτώ μήνες. Διευκρίνισε επίσης ότι οι συζητήσεις με την γειτονική χώρα αφορά στα κοιτάσματα εντός των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, καθώς έχει τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ερωτηθείς τι μέλλει γενέσθαι με τον αγωγό East Med απάντησε ότι ο σχεδιασμός παραμένει, ωστόσο μετατρέπεται σε «εικονικό διάδρομο» για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Ευρώπη, που αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλες ανάγκες.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου διαπιστώθηκαν συγκλύσεις και κοινοί στόχοι για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κύριος Στεφάνου χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση και εξέφρασε ικανοποίηση καθώς διαπίστωσε επάνοδο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς που είχαν καταρτιστεί το 2012. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ομάδα Ενέργειας του ΑΚΕΛ βρίσκεται στη διάθεση της κυβέρνησης για να συμβάλει αποτελεσματικά στους σχεδιασμούς.

alphanews.live