09/12/2023
Κύπρος
Κοινωνία

Εικόνες εξαθλίωσης στον μόλο Λεμεσού: Άστεγοι μένουν κάτω από τις αποβάθρες

Θλιβερές είναι οι εικόνες τις οποίες κατέγραψε η κάμερα του Alpha στον μόλο Λεμεσού και συγκεκριμένα κάτω από τις αποβάθρες, όπου πολλοί άστεγοι συνάνθρωποι μας έχουν βρει καταφύγιο.

45454

Χάρτινες κούτες διαμορφωμένες ώστε να μοιάζουν με «κρεβάτια», πλαστικές σακούλες με τα ρούχα τους μέσα και τα λιγοστά προσωπικά τους αντικείμενα διάσπαρτα πάνω στις πέτρες. Το μπάνιο τους, η θάλασσα. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που προκαλούν ντροπή και αποτροπιασμό για τον άθλιο τρόπο με τον οποίο άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν εν έτη 2022.

45544

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος του Alpha, Μαρία Ανδρονίκου, μιλώντας με πολίτες, της ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες κατά μήκος του μόλου Λεμεσού. Μάλιστα, οι πλείστοι δουλεύουν σε κοντινή απόσταση και έτσι ξυπνάνε το πρωί και πηγαίνουν με τα πόδια στον χώρο εργασίας τους.

Επί ποδός ο Δήμος Λεμεσού

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού, Νεόφυτος Χαραλάμπους, εξέφρασε την λύπη του εν έτη 2022 συνάνθρωποι μας αναγκάζονται να μένουν κάτω από τέτοιες συνθήκες.

«Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι διαβιούν κάτω από τις αποβάθρες, το πληροφορηθήκαμε μόλις χθες. Πρόκειται για άτομα που έφυγαν από το Πουρνάρα. Μόλις πληροφορήθηκε ο δήμος, αρμόδια λειτουργός του επισκέφθηκε τον χώρο μαζί με μέλος της αστυνομικής δύναμης Κύπρου και πήρε τα στοιχεία από όλους του μετανάστες και τα μεταβίβασε στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους»

Όπως εξήγησε, η λειτουργός συνόδευσε επίσης τα άτομα στη μητρόπολη Λεμεσού όπου έλαβαν δωρεάν φαγητό και τους εξήγησε την διαδικασία ώστε να λαμβάνουν καθημερινά συσσίτιο.

«Βοηθήσαμε επίσης όσους δεν είχαν πάει στο γραφείο ευημερία για να αιτηθούν για βοήθημα σε ότι αφορά το ενοίκιο και το επίδομα διαβίωσης. Ζητήσαμε από το γραφείο να καλέσει τα άτομα αυτά άμεσα για συνέντευξη προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσο δικαιούνται αυτά τα επιδόματα»

9000

Συνεχίζοντας, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ως τέτοια δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την Κύπρο.

«Οι αριθμοί που ακούμε από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν ότι η Κύπρος έχει επηρεαστεί δυσανάλογα σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες της ΕΕ», ανέφερε εξηγώντας την ίδια στιγμή ότι τα ζητήματα μετανάστευσης και κοινωνικής ευημερίας είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους και όχι των τοπικών αρχών.

Ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας ότι ο Δήμος Λεμεσού, είναι ο μόνος ο οποίος από το 2019 έχει δημιουργήσει Κέντρο παροχής εξιδεικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών, το «Σχεδία», το οποίο δεν υποκαθιστά τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους αλλά δρα επικουρικά, βοηθητικά και συμβουλευτικά.

«Προσφέρει εξατομικευμένη στεγαστική συμβουλευτική. Δηλαδή  βοηθά τους συνανθρώπους μας να κάνουν το καλύτερο δυνατό πλάνο για να επιλύσουν το πρόβλημα τους. Προσφέρει επίσης ψυχολογική στήριξη, βοηθά στην συμπλήρωση αιτήσεων για να λάβουν βοήθεια από το κράτος και παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας, όπως μπάνιο, φαγητό κτλ»

alphanews.live