23/06/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Επαφές Ολγκίν στην Αθήνα: «Λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο»

Στην Αθήνα για επαφές βρίσκεται η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, María Angela Holguín Cuéllar.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξή του στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Προηγήθηκε η συνάντηση της με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αναφέρει:

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε σήμερα με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών κα María Ángela Holguín Cuéllar, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου επαφών της, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει θερμά τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Ευρωπαϊκών αξιών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέπεμψε το μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας, ειρήνης και οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, για ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εργασιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Επιπρόσθετα, δυσφορία στην κυβέρνηση για τον βρετανό ύπατο αρμοστή, με αφορμή τα όσα ο Ιρφάν Σιντίκ δήλωνε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή περί κινήτρων προς τους Τ/κ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε, κατά την έκφρασή του, να νιώσουν ασφάλεια και να ενισχύσουν την πεποίθησή τους ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να βγει από τη διαδικασία αυτή τη φορά.

«Αναμένουμε όλοι όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό και ειδικά χώρες που είναι και εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να είναι προσεχτικοί στον τρόπο που μιλούν, που συμπεριφέρονται για ευαίσθητα θέματα όπως είναι οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών και της λύσης», δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

H ενόχληση της Λευκωσίας θα μεταφερθεί στον ίδιο τον Βρετανό ύπατο αρμοστή, δια στόματος προέδρου δημοκρατίας ή υπουργού εξωτερικών. Τον ύποπτο κατά την ΕΔΕΚ, ρόλο της Βρετανίας στο Κυπριακό, αποδεικνύει η συνέντευξη Σιντίκ.

Το Λονδίνο θα αποτελέσει ένα από τους σταθμούς της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, στις επαφές που θα εγκαινιάσει με της εγγυήτριες δυνάμεις. Η αρχή γίνεται σήμερα από την Αθήνα, όπου στις 10 το πρωί θα γίνει δεκτή από τον υπουργό εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και την Τετάρτη συνεχίζει για Άγκυρα, με συνομιλητή της, σύμφωνα με πληροφορίες του Omega, τον υπουργό εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος σε συνέντευξή του διαχώριζε σαφώς το Κυπριακό από τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

omegalive.com.cy