23/06/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Με τιμές αρχηγού κράτους καταφθάνει τη Δευτέρα η Αγία Ζώνη στο Παραλίμνι – Αναλυτικά το πρόγραμμα επισκέψεων

Έλευση Αγίας Ζώνης της Παναγίας από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους στην Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου

Αναλυτικά το πρόγραμμα των επισκέψεων/μεταφορών της Αγίας Ζώνης στην επαρχία Αμμοχώστου και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντος Εφραίμ

Στη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου μεταφέρεται η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, η οποία βρίσκεται στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Η Αγία Ζώνη της Παναγίας θα βρίσκεται για προσκύνηση και ευλογία των πιστών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου από τις 5 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2024, ενώ τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση υποδοχής της στην πλατεία του Δήμου Παραλιμνίου.

Την Τιμία Ζώνη θα προσκομίσει στην Κύπρο ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, μετά από πρόσκληση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου.

Η επίσκεψη της Αγίας Ζώνης στην επαρχία Αμμοχώστου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μετά από 34 χρόνια χάρη στις προσπάθειες της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Επίσημη υποδοχή τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Η Αγία Ζώνη θα φτάσει στην Κύπρο από το Άγιον Όρος, στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024, και θα γίνει υποδοχή της με τιμές αρχηγού κράτους.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή της Αγίας Ζώνης στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Το σημείο υποδοχής θα είναι ο χώρος μπροστά από την παλαιά ΣΠΕ Παραλιμνίου. Στη συνέχεια, με πομπή θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου, όπου θα παραμείνει για προσκύνηση μέχρι την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου.

Έναρξη δράσεων από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο πλαίσιο της επετείου μνήμης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή

H έλευση της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου στην ημικατεχόμενη Μητρόπολη και πατρίδα μας σηματοδοτεί και την έναρξη των δράσεων που πραγματοποιούνται φέτος από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, στο πλαίσιο της επετείου μνήμης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή. Εναποθέτοντας κάθε ελπίδα μας στην Παναγία και Μητέρα του Θεού και ζητώντας από τη Θεοτόκο να μας διαφυλάξει υπό την προστασία της, στρέφουμε το βλέμμα προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ατενίζουμε την πόλη μας, την οποία κοσμούσαν ναοί σημαντικοί (μεσαιωνικός και νεότερος) αφιερωμένοι στην Αγία Ζώνη, μαρτυρία της τιμής της στην Κύπρο από χρόνους παλαιούς. Η εκκλησία της Αγίας Ζώνης εντός της πόλης των Βαρωσίων από το 1974 μέχρι σήμερα παραμένει απροσπέλαστη, αφημένη, απογυμνωμένη από τα κειμήλιά της, αλειτούργητη. Στήριγμα και ακλόνητο τείχος της σωτηρίας μας η Υπεραγία Θεοτόκος, της οποίας τη μεσιτεία ζητούμε όλοι, προσκυνώντας την Αγία Ζώνη της.

Η Αγία Ζώνη το μοναδικό κειμήλιο της Θεοτόκου

Η χαριτόβρυτη Ζώνη της Παναγίας, που βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, είναι το μοναδικό κειμήλιο το οποίο σώζεται από την επίγεια ζωή της. Η Υπεραγία Θεοτόκος τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της ανέστη και ανελήφθη εν σώματι στους ουρανούς. Κατά τη διάρκεια της αναλήψεώς της έδωσε στον Απόστολο Θωμά την Ζώνη της. Οι Απόστολοι τότε αφού άνοιξαν τον τάφο “ουχ εύρον το σώμα” της Θεοτόκου. Έτσι η Τιμία Ζώνη αποτελεί τεκμήριο της αναστάσεως και αναλήψεως της Θεοτόκου με το σώμα στους ουρανούς, δηλαδή της λεγομένης μεταστάσεώς της.

Η Τιμία Ζώνη κατασκευάστηκε, σύμφωνα με την παράδοση, από την ίδια την Παναγία με τρίχες καμήλας. Αρχικά φυλασσόταν στα Ιεροσόλυμα και ακολούθως στην Κωνσταντινούπολη, που τον 12ο αιώνα επί Μανουήλ Α΄ Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε και επίσημος εορτασμός της την 31η Αυγούστου. Η αυτοκράτειρα Ζωή, σύζυγος του Λέοντος Στ΄ του Σοφού, από ευγνωμοσύνη για θαυματουργική θεραπεία της, κέντησε τη Ζώνη με χρυσή κλωστή, όπως σώζεται σήμερα, χωρισμένη όμως σε τρία τεμάχια. Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Στ΄ Καντακουζηνός (1347-1355), ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη προς τη Μονή Βατοπαιδίου, όπως διαπιστώνεται από πολλές σχετικές μαρτυρίες, τη δώρισε σ’ αυτή. Από τότε η Τιμία Ζώνη φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, σε ασημένια θήκη νεότερης κατασκευής η οποία φέρει την παράσταση της Μονής.

Αναρίθμητα τα θαύματα

Αναρίθμητα είναι τα θαύματα, τα οποία γίνονται ως σήμερα με την Τιμία Ζώνη. Η αξία της είναι ανεκτίμητη, διότι συνδέεται με την Παναγία. Η Αγία Ζώνη έχει την ιδιαίτερη χάρη να θεραπεύει τη στειρότητα των γυναικών και των καρκινοπαθών με κορδέλλα η οποία έχει προηγουμένως ευλογηθεί επ’ αυτής και ακολούθως τη ζώννονται οι στείρες γυναίκες και οι ασθενείς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα επισκέψεων

Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024

 • 10:30: Άφιξη και επίσημη υποδοχή στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας
 • 12:00: Άφιξη και επίσημη υποδοχή στο Παραλίμνι (χώρος παλαιάς ΣΠΕ Παραλιμνίου). Προσφώνηση από τον Δήμαρχο Παραλιμνίου κ. Θεόδωρο Πυρίλλη. Πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου. Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου. Προσφώνηση Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας κ. Βασιλείου και Αντιφώνηση Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ.

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2024

 • 13:30-14:30: Επίσκεψη – μεταφορά της Αγίας Ζώνης για προσκύνηση στην 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού

Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024

 • 13:30-14:30: Επίσκεψη – μεταφορά της Αγίας Ζώνης για προσκύνηση στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και στο Γηροκομείο ΚΕΠΑ
 • 18:30-19:30: (Αμφιθέατρο Xenion, Παραλίμνι) Ομιλία από τον Καθηγούμενο Ι. Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, με τίτλο: “Αγία Ζώνη. Άγιον Όρος – Αμμόχωστος. Η Παναγία προστάτις του έθνους”.

Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024

 • 13:30-14:30: Επίσκεψη – μεταφορά της Αγίας Ζώνης για προσκύνηση στην Αστυνομική Διεύθυνση και την Πυροσβεστική Παραλιμνίου

Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2024

 • 13:30-14:30: Επίσκεψη – μεταφορά της Αγίας Ζώνης για προσκύνηση στο Δημαρχείο Παραλιμνίου. Τρισάγιο και Δέηση κοντά στο Οδόφραγμα Δερύνειας.

Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024

 • 18:00: Λιτάνευση Αγίας Ζώνης στους κεντρικούς δρόμους του Παραλιμνίου

Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024

 • 06:30-10:00: Όρθρος – Αρχιερατικό Συλλείτουργο. Κήρυγμα από τον Καθηγούμενο Ι. Μ. Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ
 • 12:00: Αναχώρηση Αγίας Ζώνης

Πρόγραμμα ακολουθιών και προσκύνησης

Καθημερινά 5 – 10 Φεβρουαρίου, Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου

 • 06:30-13:00 / 15:30-00:30: Προσκύνηση
 • 06:30-08:00: Όρθρος – Θεία Λειτουργία
 • 16:30-18:00: Εσπερινός – Παράκληση
 • 21:00-00:30: Αγρυπνία

Παράλληλη Έκθεση Φωτογραφιών «Αγία Ζώνη Βαρωσίων. 50 χρόνια μετά» στον παλαιό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι

Η έκθεση φωτογραφιών και κειμηλίων με τίτλο “Αγία Ζώνη Βαρωσίων. 50 χρόνια μετά” παρουσιάζεται από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την Πολιτιστική Ακαδημία “Άγιος Επιφάνιος”, στον παλαιό ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, από τις 5 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2024.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων για τη θλιβερή επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974.

Η έκθεση «Αγία Ζώνη Βαρωσίων. 50 χρόνια μετά» πραγματοποιείται και με αφορμή την έλευση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους στην ημικατεχόμενη Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου (5-11 Φεβρουαρίου 2024).

Το υλικό για την έκθεση αντλείται κυρίως από το υπό εκτύπωση βιβλίο των Δρος Ανδρέα Φούλια και Δρος Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου με τίτλο “Τα θρησκευτικά μνημεία της νέας πόλης της Αμμοχώστου”, έκδοση της Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και της Πολιτιστικής Ακαδημίας “Άγιος Επιφάνιος”, με υποστηρικτές τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Στον συγκεκριμένο τόμο γίνεται καταγραφή της ιστορίας και των κειμηλίων όλων των θρησκευτικών μνημείων της νέας πόλης της Αμμοχώστου, που προέκυψε μέσα από εκτεταμένη επιστημονική έρευνα. Οι καταγραφές και οι περιγραφές συμπληρώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει αρχειακά τεκμήρια (παλιές φωτογραφίες, αναπαραγωγές χαρτών, κωδίκων και καταστίχων, αρχιτεκτονικών σχεδίων), αλλά και πρόσφατες φωτογραφίες που αποτυπώνουν το εξωτερικό και εσωτερικό όλων των θρησκευτικών μνημείων της περίκλειστης πόλης.

Η έκδοση και η έκθεση απευθύνονται σε όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν την κληρονομιά και την παράδοση μιας πόλης ιστορικής, η οποία κατά τα τελευταία 50 χρόνια είναι κατεχόμενη, περίκλειστη, απροσπέλαστη και τα θρησκευτικά μνημεία της απογυμνωμένα, αλλοιωμένα και κατεστραμμένα.

Επιμέλεια έκθεσης:

Δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου
Δρ Ανδρέας Φούλιας
Δρ Χριστίνα Κάκκουρα
Τοποθεσία: Παλαιός ναός Αγίου Γεωργίου, Παραλίμνι

Διάρκεια έκθεσης: 5 Φεβρουαρίου – 15 Μαρτίου 2024

Ωράριο: 5-10 Φεβρουαρίου: 09:00-13:00 και 15:00-18:00 // 11 Φεβρουαρίου-15 Μαρτίου: 09:00-13:00

Είσοδος ελεύθερη