21/07/2024
Κύπρος
Ελλάδα Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Ετοιμάζεις ταξίδι; Τα πιστοποιητικά και όλα όσα ισχύουν για Κύπρο και Ελλάδα

Νέες χαλαρώσεις εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα όσον αφορά και τα ταξίδια, με την Ελλάδα μάλιστα να κάνει το μεγάλο βήμα από 1η Μαΐου και να βάζει τέλος και στο Ψηφιακό Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό στις πύλες εισόδου της χώρας.

Δηλαδή, από 1η Μαΐου καταργούνται τα πιστοποιητικά που αφορούν στον κορωνοϊό, που σημαίνει ότι η πρόσβαση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στους διάφορους χώρους, γίνεται ελεύθερα, χωρίς την προσκόμιση οποιουδήποτε πιστοποιητικού. Σημειώνεται ότι έχει καταργηθεί ήδη και το PLF που χρειαζόταν να συμπληρώσουν οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα.

Κάπως έτσι αίρονται όλοι οι περιορισμοί για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει. Επομένως, μόνη προϋπόθεση, όσον αφορά τον κορωνοϊό, που πρέπει να έχεις υπόψη αν ταξιδεύεις προς Ελλάδα, είναι ότι θα πρέπει να φέρεις μάσκα σε εσωτερικούς χώρους.

Τι ισχύει στην Κύπρο;
Από τις 18 Απριλίου έχει καταργηθεί η κατηγοριοποίηση χωρών σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάστασή τους, ενώ έχει καταργηθεί επίσης και το Cyprus Flight Pass.

Εμβολιασμένοι – νοσήσαντες

Όσοι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί και με την ενισχυτική δόση ή έχουν νοσήσει (μέχρι 180 μέρες από το πρώτο θετικό αποτέλεσμα), ταξιδεύουν με το ανάλογο πιστοποιητικό, χωρίς να χρειάζεται κάποιο τεστ.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιβατών που έχουν λάβει δύο δόσεις διδοσικού εμβολίου ή μια δόση μονοδοσικού εμβολίου, γίνονται αποδεκτά μόνο εφόσον δεν έχει παρέλθει περίοδος 9 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της 2ης δόσης σε περίπτωση διδοσικού εμβολίου ή της μιας δόσης σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, αντίστοιχα.

Για τους ανήλικες επιβάτες, θεωρείται ότι έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, εάν έχει λάβει τη 2η δόση σε περίπτωση διδοσικού εμβολίου ή τη μια δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, χωρίς ημερομηνία λήξεως της 2ης ή της 1ης δόσης αντίστοιχα.

Για σκοπούς ελέγχου κατά την άφιξη, οι επιβάτες οφείλουν να παρουσιάζουν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό ανάρρωσής τους.

Ανεμβολίαστοι

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστοί θα πρέπει να πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

έχουν προβεί στη διενέργεια εργαστηριακής μοριακής εξέτασης (RT-PCR) 72 ώρες προ της αναχώρησης, είτε
έχουν προβεί στη διενέργεια εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) 24 ώρες προ της αναχώρησης.
Πρόσωπα κάτω των 12 ετών δεν υποχρεούνται να υποβληθούν και να προσκομίσουν πιστοποιητικό αρνητικής εξέτασης PCR ή rapid test.

Τεστ στο αεροδρόμιο

Νοείται ότι, σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την άφιξη είτε με τεστ RT-PCR είτε με rapid test αντιγόνου είτε και με τα δυο, όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες οφείλουν να συμμορφωθούν. Σε περίπτωση άρνησής τους, θα οδηγούνται σε κρατική καραντίνα για περίοδο 10 ημέρων, εκτός και αν προβούν σε εργαστηριακή εξέταση PCR πριν τη λήξη της εν λόγω περιόδου. Τα έξοδα καραντίνας και εργαστηριακής εξέτασης θα επιβαρύνουν τον επιβάτη.

alphanews.live