16/04/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

«Έξωση» στον τέως Κιτίου από την Μητρόπολη

Δέκα ημέρες πριν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, τα μέλη της οποίας θα κληθούν να εξετάσουν ποια ποινή θα επιβάλουν στον τέως Κιτίου Χρυσόστομο, ο νυν Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τον καταδικασθέντα ανώτατο ιεράρχη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για άσεμνη επίθεση σε 16χρονη μαθήτρια.

Σε επικοινωνία που είχε ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» με τον Μητροπολίτη Νεκτάριο, ανέφερε πως «δεν μπορεί πλέον να μένει στο κτήριο της Μητρόπολης ο τέως Κιτίου» και πως «πρέπει να μετακινηθεί». Σημείωσε, ακόμη, πως θα αναμένει τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου στις 13 Ιουνίου, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες μετακίνησής του. Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος διαμένει σε κατάλυμα της ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού, παρά το γεγονός πως ενθρονίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια.

Εάν ο τέως Κιτίου ασκήσει έφεση επί της απόφασης πάντως, κάτι που δύναται να πράξει μέχρι τις 11 Ιουνίου, τότε ενδέχεται η Ιερά Σύνοδος να μην πάρει απόφαση στις 13 του μήνα. Αυτό άφησε να εννοηθεί μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του omega, o Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος προκαλώντας την οργή της 58χρονης παραπονούμενης που δικαιώθηκε.

Εκφράζοντας συμπάθεια προς το θύμα του τέως Κιτίου, ο επίσκοπος ανέφερε πως εάν ασκηθεί έφεση, δεν θα υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. «Δηλαδή μπορεί να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες μετά ενδεχομένως να ανατρέπονται από μια νέα εκδίκαση στο Εφετείο» ανέφερε, σημειώνοντας πως συζήτησε το θέμα χθες το πρωί και με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο. «Εάν μέχρι τις 13 αποφασιστεί πως είτε η εισαγγελία, είτε ο πρώην Κιτίου θα κάνουν έφεση, τότε η συζήτηση και ενδεχομένως και η απόφαση, να μην είναι αυτή που θα πάρουμε, γιατί μας δεσμεύουν κάποια πράγματα».

Με παρέμβασή της η παραπονούμενη, ανέφερε πως το θέμα «κατάντησε κωμικοτραγικό», διερωτώμενη τι άλλο περιμένει η Ιερά Σύνοδος μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Ξέρετε τι σημαίνει ν’ ανοίξεις το στόμα σου, να τολμήσεις να καταγγείλεις αυτά τα πράγματα; Ξέρετε πόσες νύχτες έχει να κοιμηθώ και έρχονται τώρα να προβάλουν την έφεση ως δικαιολογία για να μην πάρουν θέση; Μα ποιον κοροϊδεύουν;», διερωτήθηκε.

Πάντως όπως φαίνεται τόσο από τις δημόσιες τοποθετήσεις, όσο και από αυτά που διαρρέονται υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των Συνοδικών, κάποιοι εκ των οποίων εμφανίζονται μάλιστα πρόθυμοι να υψώσουν ασπίδα προστασίας στον καταδικασθέντα ανώτατο ιεράρχη, παραπέμποντας την απόφαση σε βάθος χρόνου.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, κατακεραυνώνοντας για άλλη μία φορά την ενέργειά του να επιτεθεί άσεμνα σε μία ανήλικη κοπέλα, η οποία πήγε στο γραφείο του για να λάβει χρηματικό βοήθημα επειδή απεβίωσε ο πατέρας της. Αναφέροντας πως η πράξη του είναι αχαρακτήριστη, το Δικαστήριο έψεξε το γεγονός πως δεν επέδειξε μεταμέλεια, σημειώνοντας πως «το γεγονός πως εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη που του έδινε η θέση του στην Εκκλησία, πέραν του ότι προσκρούει στις χριστιανικές διδαχές, προσδίδει στην ενέργειά του σημαντική σοβαρότητα».

iellada.gr