25/02/2024
Κύπρος
Κύπρος

Κάμερες τροχαίας: Πότε τα €25 γίνονται €300 όταν το όχημα περάσει τη γραμμή;

Διευκρινίσεις ως προς τις περιπτώσεις εκείνες που το πρόστιμο των €25 γίνεται €300, για οχήματα που περνούν τη γραμμή σε συμβολές με φώτα τροχαίας, όπου είναι εγκατεστημένα συστήματα φωτοεπισήμανσης, έδωσε ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών, ο Βοηθός Υπεύθυνος της Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου.

Η Επιτροπή συνεδρίασε για να συζητήσει τη μείωση του εξώδικου προστίμου για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, μετά την κατάθεση εκ μέρους του προέδρου της Επιτροπής, Μαρίνου Μουσιούττα, σχετικής πρότασης νόμου.

Στην πρόταση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μείωση του προστίμου από €300 σε €150. Σε περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο επαναλάβει το ίδιο αδίκημα εντός τριών ετών από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης ειδοποίησης εξώδικου προστίμου, το ποσό των €150 θα διπλασιάζεται.

Πότε τα €25 γίνονται €300

Όπως εξήγησε ο κ. Ευριπίδου, υπάρχουν τρία «επίπεδα» σε περίπτωση που ένα όχημα περάσει τη γραμμή, όταν το φανάρι είναι κόκκινο.

  1. Όταν το όχημα «πατήσει» τη γραμμή ή την περάσει σε απόσταση μέχρι ενός μέτρου, τότε δεν «φωτογραφίζεται» από τις κάμερες και συνεπώς, ο οδηγός δεν καταγγέλλεται.
  2. Όταν το όχημα περάσει τη γραμμή πάνω από ένα μέτρο, τότε το σύστημα φωτοεπισήμανσης καταγράφει την παράβαση κι ο οδηγός καλείται να πληρώσει €25.
  3. Όταν το όχημα φτάσει μέχρι το μέσο της διάβασης πεζών που βρίσκεται μπροστά από τη γραμμή, τότε το πρόστιμο παραμένει στα €25, ενώ όταν ξεπεράσει το μέσο της διάβασης, τότε αυτό γίνεται €300.

Ο Χάρης Ευριπίδου αιτιολόγησε την «εκτόξευση» του προστίμου όταν το όχημα περάσει το μέσο της διάβασης, λέγοντας ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια του πεζού, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση, τόσο του προέδρου της Επιτροπής, Μαρίνου Μουσιούττα, όσο και παρόντων βουλευτών, οι οποίοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας του πεζού όταν ένα όχημα φτάσει στο μέσο της διάβασης και τίθεται όταν το ξεπεράσει.

Απαντώντας, ο κ. Ευριπίδου είπε ότι αυτά που «βλέπουν» οι κάμερες δεν λέγονται, αναφέροντας περίπτωση λεωφορείου που πέρασε με κόκκινο και «όποιον πάρει ο χάρος», θέλοντας να επισημάνει ότι τώρα γίνεται κάποιος έλεγχος, ενώ πριν δεν γινόταν τίποτα.

Μείωση προστίμου για παραβίαση του κόκκινου

Επί της ουσίας της πρότασης νόμου του κ. Μουσιούττα, οι παρόντες βουλευτές εν γένει τοποθετήθηκαν υπέρ της μείωσης του προστίμου για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, θέση την οποία υποστήριξε και ο νομικός Ηλίας Στεφάνου, εκπροσωπώντας τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Ο κ. Στεφάνου, μάλιστα, είπε ότι το πρόστιμο πρέπει να είναι ανάλογο με την παράβαση, σημειώνοντας ότι τα 300 ευρώ στη σημερινή οικονομική κατάσταση είναι δυσανάλογο και ως εκ τούτου «θα βλέπαμε και πιο κάτω από 150 ευρώ» (σ.σ. όπως προνοεί η πρόταση νόμου του κ. Μουσιούττα).

Πάντως, σε σχέση με το σημερινό ύψος των προστίμων, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε μελέτη του 2016, η οποία εκπονήθηκε από τον καθηγητή Ανδρέα Καπαρδή, επί υπουργίας Ιωνά Νικολάου, και η οποία συνέκρινε τα πρόστιμα στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καταδεικνύοντας ότι τα ποσά στην Κύπρο, συγκριτικά, είναι χαμηλά.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Μεταφορών συμφώνησε ότι θα πρέπει να τεθεί νέα προσέγγιση επί του θέματος, ζητώντας, μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χρόνο για να επανέλθουν με μία πιο ολοκληρωμένη πρόταση.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο πλαίσιο της Επιτροπής, μετά τις 15 Ιανουαρίου, oπότε και τα αρμόδια Υπουργεία αναμένεται να καταθέσουν εισήγηση για κλιμακωτή ρύθμιση του παραπτώματος.

sigmalive.com