16/04/2024
Κύπρος
Κύπρος

Καταδικάστηκε άνδρας για την άγρια δολοφονία της 26χρονης Κύπριας Ιόλης στην Αυστραλία – Την είχαν βρει ημίγυμνη σε τραγική κατάσταση και παρατημένη σε παγκάκι (ΕΙΚΟΝΑ)

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια καταδικάστηκε ένας άνδρας στην Αυστραλία, για το φόνο μιας 26χρονης γυναίκας με καταγωγή από την Κύπρο. Πρόκειται για την 26χρονη Ιόλη Χατζηλύρα, που αν και ζούσε στην Αυστραλία, γεννήθηκε στην Κύπρο με Κύπρια μητέρα και Αυστραλό πατέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC, ο 38χρονος Μπράντλεϊ Σκοτ Έντουαρντς, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Με τον χρόνο φυλάκισης που έχει ήδη εκτίσει, έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκισή του υπό όρους τον επόμενο μήνα. Ο δικηγόρος υπεράσπισής του, έγραψε μια επιστολή στο δικαστήριο για να απολογηθεί για τον πόνο που προκάλεσε στην οικογένεια της άτυχης 26χρονης, Ιόλης Χατζηλύρα.

Την φρικιαστική ανακάλυψη του πτώματος της 26χρονης, έκαναν υπάλληλοι του δημοτικού συμβουλίου που καθάριζαν σπασμένα τζάμια, όταν βρήκαν το πτώμα της Ιόλης σ’ ένα παγκάκι.

«Η ανακάλυψη ήταν τραυματική. Τη βρήκαν μερικώς ντυμένη, ξαπλωμένη σ’ ένα παγκάκι. Την άφησαν μόνη, πεταμένη. Ήταν κόρη, αδελφή, είχε ανθρώπους που την αγαπούσαν», αναφέρθηκε στο δικαστήριο.

Η αυτοψία της 26χρονης είχε αποκαλύψει ότι είχε υποστεί πολλά τραύματα, τα οποία όπως ανέφεραν φίλοι της δεν ήταν υπαρκτά μια μέρα πριν το θάνατό της, όταν την είχαν δει.

Έρευνα μέσω των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, οδήγησε την Αστυνομία στον 38χρονο, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν άστεγος. Όταν συνελήφθη σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, είπε στην Αστυνομία ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί τι είχε συμβεί, επειδή είχε υψηλή περιεκτικότητα σε μεθυλαμφεταμίνη. Οι δυο τους, είχαν γνωριστεί μέσω κοινών φίλων τη μέρα του φονικού.

«Ήταν μια τυχαία συνάντηση. Τραγικά, αυτή η τυχαία συνάντηση είχε ως αποτέλεσμα η κοπέλα να χάσει τη ζωή της», είπε ο Justice Brown.

Ζευγάρι που περνούσε από την περιοχή το βράδυ που ο 38χρονος βρισκόταν στο πάρκο με την 26χρονη, ανέφερε ότι άκουσε την Ιόλη να λέει στον Έντουαρντς ότι «φοβόταν να κατέβει στο μονοπάτι» όπου πήγαινε. Ο μάρτυρας είπε ότι ο Έντουαρντς την καθησύχασε ότι θα ήταν εντάξει και ότι δεν έπρεπε να ανησυχεί.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα του τι ακριβώς προκάλεσε το θάνατό της, με τον ιατροδικαστή να εντοπίζει τρεις πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του πνιγμού, της συμπίεσης του αυχένα και της τοξικότητας από φάρμακα. Πάντως ο 38χρονος όπως φαίνεται σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα επιτέθηκε στην 26χρονη, προκαλώντας της πολλαπλά τραύματα.

Ο Έντουαρντς κατηγορήθηκε για φόνο το 2019, αλλά ομολόγησε την ενοχή του για ανθρωποκτονία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, την ημέρα που ορίστηκε να δικαστεί.

Σε μια δήλωση αντίκτυπου του θύματος, ο πατέρας της 26χρονης Ιόλης, Μιχαήλ, είπε ότι δεν είχε περάσει ούτε μια μέρα που να μην είχε σκεφτεί την κόρη του και τον τρόπο που πέθανε.

«Καμία ποινή που μπορώ να σας επιβάλω σήμερα δεν μπορεί να γιατρέψει τον πόνο της οικογένειας Χατζηλύρα, ούτε μπορεί ποτέ να είναι αρκετή για την οικογένεια. Θα πρέπει να κουβαλούν μαζί τους για το υπόλοιπο της ζωής τους, αυτό που έκανες εκείνο το βράδυ. Θα πρέπει να το κουβαλάς όλη σου τη ζωή», είπε ο δικαστής Brown.

Ο Έντουαρντς καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση, αλλά δικαιούταν την αποφυλάκιση με όρους μετά την εκτίμησή του σε τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες.

Με τον χρόνο που έχει ήδη εκτίσει, θα δικαιούται να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους στις 9 Δεκεμβρίου.

omegalive.com.cy