30/05/2024
Κύπρος
Πρωτοσέλιδα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Καταγγελία για υποψήφιο Δήμαρχο Δυτικής Λεμεσού

Στην εφημερίδα μας έφτασε καταγγελία για Υποψήφιο Δήμαρχο στη Δυτική Λεμεσό και συγκεκριμένα για τον κ. Νίκο Σπύρου όπου ενημερώσαμε και περιμένουμε απάντηση του.

Αγαπητέ Συντάκτη,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις τελευταίες βδομάδες την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την διεκδίκηση μιας θέσης στην δημαρχεία των νέων δήμων.

Αίσθηση όμως μου προκαλεί το γεγονός ότι σε ένα δήμο της Λεμεσού και συγκεκριμένα στο Δήμο Δυτικής Λεμεσού, έχει “στηθεί” ένα παιχνίδι το οποίο δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο εκτός από κομματικό βόλευμα ή ακόμη και ένα παιχνίδι στο οποίο έχει βάλει το χέρι του το ίδιο το προεδρικό αφού μόνο μια τέτοια περίπτωση μπορεί να καλύψει την παρανομία που επιτελείται.

Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, ο υποψήφιος τον οποίο στηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός ο κ. Νίκος Σπύρου, κατέρχεται ως υποψήφιος εμπαίζοντας το ίδιο το πολιτικο σύστημα με την κάλυψη ανώτερων κυβερνητικών λειτουργών. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι:
α) Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά της Κ.Δ όπου υποψήφιος για δημαρχία δεν μπορεί να ψηφίσει τον ίδιο τον εαυτό του αφού το 2016 μετέφερε τα εκλογικά του δικαιώματα για να διεκδικήσει την Προεδρία του Κοινοτικού Συμβουλίου Λόφου, μεταφέροντας ταυτόχρονα και αρκετούς άλλους ψηφοφόρους. Την ίδια στιγμή λόγο της σχετικής νομοθεσίας δεσμεύτηκε ότι δεν μπορεί να επιστρέψει τα εκλογικά του δικαιώματα πριν την παρέλευση δέκα ετών με αποτέλεσμα να μην έχει το δικαίωμα του εκλέγειν στο δήμο τον οποίο διεκδικεί ως υποψήφιος.
β) Μη μπορώντας να διεκδικήσει το χρίσμα του δημάρχου σύμφωνα με το άρθρο 17(1) του Περι Δήμων Νόμου του 2022 προχώρησε σε μια “ντρίπλα” του συστήματος στην προσπάθεια του να ξεγελάσει τους λειτουργούς που θα εξετάσουν την αίτηση του για να είναι υποψήφιος δήμαρχός. Συγκεκριμένα, το 2021 πλήρωσε ιδιωτική επιχείρηση στον Ύψωνα για να καταβάλει ετεροχρονισμένα εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έτσι ώστε να ενεργοποιήσει το άρθρο 17 (3) του Περι Δήμων Νόμου του 2022 για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι αφού μέχρι τον Ιούνιο του 2024 θα έχει θεωρητικά συμπληρώσει τα απαιτούμενα πέντε έτη που απαιτεί ο σχετικός νόμος.
Σαν δεν έφτανε αυτό, ο ίδιος ο υποψήφιος διαδίδει στην περιοχή ότι εάν και εφόσον γίνει σχετική καταγγελία για το άτομο του στον Έφορο Εκλογών, τότε υψηλόβαθμο στέλεχος στην υπηρεσία (του οποίου το όνομα γνωρίζουμε) θα τον καλύψει αφού έχει την κομματική στήριξη του ΔΗΣΥ, το οποίο ουσιαστικά ξεγέλασε για να πετύχει τη στήριξη της υποψηφιότητας του.

Με όλα τα πιο πάνω, φέρνω εις γνώση σας τα όσα διαδραματίζονται αφού θεωρώ καθήκον μου ως ενεργός πολίτης να ενημερώνω τους συμπολίτες μου για τα παιχνίδια που παίζονται ερήμην τους για εκμαίευση των ψήφων τους και εδραίωση παλαιοκομματικών πρακτικών στην περιοχή. Εύκολα μπορείτε να ελέγξετε τα όσα αναφέρω μέσα από μια σχετική έρευνα η οποία θα ζητά είτε από τον ίδιο τον υποψήφιο είτε από την εταιρεία που δηλώνει ότι απασχολείτο τα πιο κάτω:
1) Αντίγραφο Απολαβών του Υποψήφιου από την εταιρεία που δήθεν τον εργοδοτούσε
2) Επειδή έχει ακουστεί ότι ο εν λόγω υποψήφιος πληρωνόταν με μετρητά, να ζητηθεί από τον ίδιο αντίγραφο των φορολογικών του δηλώσεων για τα έτη 2019, 2020 και 2021 στις οποίες θα φαίνονται οι απολαβές από την σχετική εταιρεία.
3) Αντίγραφο από τον εργοδότη του έντυπου υποβολής για τις εισφορές στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα έτη 2019 και 2020 στις οποίες να φαίνεται ότι ο εν λόγω υποψήφιος ήταν όντως στο μισθολογιο της εταιρείας.
4) Αντίγραφο ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας στην οποία να φαίνονται οι απολαβές που λάμβαναν οι υπάλληλοι της εταιρείας και εάν αυτές συνάδουν με την μετέπειτα πληρωμή των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που να περιλαμβάνουν και τον εν λόγω υποψήφιο και τις απολαβές του.
5) Υπογραμμένη δήλωση από τον Ελεγκτή, τον Λογιστή και τον Διευθυντή της εταιρείας που δήθεν εργοδοτούσε τον υποψήφιο δήμαρχο που να τεκμηριώνει ότι λάμβανε σε μετρητά την αποζημίωση του για τις υπηρεσίες του και να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά λήψης των χρημάτων.

Η προσκομιση των πιο πάνω στοιχείων εύκολα θα καταδείξουν το δόλιο τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο συγκεκριμένος υποψήφιος και το γεγονός ότι προσπαθεί με ψευδείς παραστάσεις να κερδίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο για την δημαρχία της περιοχής. Μια θέση της οποίας ο άνθρωπος που θα της ηγείται θα πρέπει να διακατέχεται από ειλικρίνια, υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο πολίτη, αξιοκρατία και εντιμότητα.

Παρακαλώ για την διερεύνηση των πιο πάνω και τις ενέργειες σας προς τους αρμόδιους λειτουργούς της Επαρχιακής Διοίκησης.

Με εκτίμηση,

Μ.Α
Ενεργός Πολίτης

Η Cyprus Voice περιμένει την τοποθέτηση του κ. Σπύρου και κάθε αρμόδιας αρχής όπου θα δημοσιέσουμε προς ενημέρωση των αναγνωστών