09/12/2023
Κύπρος
Κοινωνία

Κλοπή αρδευτικού νερού καταγγέλλουν κοινότητες επ. Λεμεσού – Υποψίες για συγκεκριμένη επιχείρηση

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λάνιας και Δωρού, λόγω της κλοπής νερού άρδευσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν, εδώ και πάνω από ενάμιση μήνα, να ποτίσουν τα αμπέλια τους, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης Δωρού, Ανδρέας Παναγίδης.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από τις Επιτροπές των Αρδευτικών Συστημάτων των δυο κοινοτήτων, όταν εντοπίστηκε παρέμβαση στον αγωγό, σε σημείο όπου δραστηριοποιείται συγκεκριμένη επιχείρηση.

Όπως ανέφερε ο κ.Παναγίδης, πριν από περίπου ενάμιση μήνα παρατηρήθηκε απότομη διακοπή της ροής του νερού στη δεξαμενή που υπάρχει στην κοινότητα Λάνιας και η οποία συλλέγει νερό από τον Μέσα Ποταμό, για σκοπούς άρδευσης και μέσω διαχωριστήρα το κατανέμει στις δυο κοινότητες.
Μέλη της Επιτροπής του Αρδευτικού Συστήματος Λάνιας, πρόσθεσε, ακολούθησαν τη γραμμή του αγωγού για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπήρχε οποιαδήποτε βλάβη, αφού και πριν από ένα περίπου χρόνο παρατηρήθηκε αδικαιολόγητη διακοπή της ροής, η οποία είχε αποδοθεί σε μικροβλάβες που επιδιορθώθηκαν κατά διαστήματα.
Ωστόσο, όπως σημείωσε, αντί βλάβης εντοπίστηκε ένας ύποπτος διακόπτης και ακολούθως ενημερώθηκε ο υπεύθυνος συντηρητής του συστήματος, ο οποίος έφτασε στο χώρο, έκλεισε τον διακόπτη και η ροή του νερού στον αγωγό αποκαταστάθηκε.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Δωρού, ηγέρθηκαν υποψίες για συγκεκριμένη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε άλλη κοινότητα της περιοχής, ενώ καθώς η ροή του νερού προς την υδατοδεξαμενή σταμάτησε εκ νέου, η υπόθεση καταγγέλθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Λάνιας.
Αστυνομικός καθώς και μέλη των Επιτροπών του Αρδευτικού Λάνιας και Δωράς, επισκέφτηκαν ξανά το σημείο, όπου εκεί εντόπισαν κάποια πρόσωπα, τα οποία – σύμφωνα με τον κοινοτάρχη – τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν «υπό την απειλή χρήσης βίας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ιδιωτική περιουσία».

«Οι κάτοικοι των δυο κοινοτήτων είναι ανάστατοι γιατί αν και έχουν περάσει σχεδόν δυο μήνες, ουδεμία ενέργεια έγινε από τους αρμόδιους να επιλύσουν αυτό το θέμα», ανέφερε και σημείωσε ότι τα αμπέλια καθώς και άλλες καλλιέργειες κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή.

Σημείωσε δε ότι, εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες, οι δυο κοινότητες θα λάβουν «δυναμικότερα νόμιμα μέσα».

Η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, επιβεβαίωσαν αστυνομικές πηγές στο ΚΥΠΕ, ενώ όπως μας αναφέρθηκε, ο επιχειρηματίας έχει περιφράξει το χώρο, απαγορεύοντας οποιαδήποτε είσοδο σε αυτό.

Στο πλαίσιο των εξετάσεων, γίνονται και συγκεκριμένες ενέργειες, σε συνεργασία με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, για να ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκει το συγκεκριμένο σημείο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Εν τω μεταξύ, σχετική καταγγελία έχει γίνει, από τις δυο Επιτροπές Αρδευτικών Συστημάτων, και στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, ενώ όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Έπαρχος, Μάριος Αλεξάνδρου, πρόκειται για ποινικής φύσεως υπόθεση και ως εκ τούτου η διερεύνηση της αφορά την Αστυνομία.

«Ο Έπαρχος προεδρεύει των αρδευτικών τμημάτων για τη σύσταση, τη λειτουργία τους και τον έλεγχο των αποφάσεων τους, αλλά αυτό αφορά κάποιον που παρανομεί και είναι καθαρά θέμα της Αστυνομίας», υπέδειξε ο κ. Αλεξάνδρου.

Ερωτηθείς σχετικά με αναφορές των κοινοτικών Αρχών ότι εναντίον του συγκεκριμένου επιχειρηματία εκκρεμούν και άλλες καταγγελίες, δήλωσε πως υπάρχει σε εξέλιξη κάποια δικαστική διαδικασία, η οποία ωστόσο δεν σχετίζεται με την παρούσα υπόθεση.

omegalive.com.cy