09/12/2023
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

“Κοινοί απατεώνες” οι δήθεν γιατροί, το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό

Την μέγιστη προσοχή των πολιτών ώστε να μην εξαπατάτε από δήθεν γιατρούς που προσπαθούν να τους αποσπάσουν χρήματα, εφιστούν τόσο οι Αρχές όσο και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά που εμφανίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, με αφορμή τις συλλήψεις ατόμων που φέρεται να εμπλέκονται στις απάτες, ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρίας, Μιχάλης Αναστασιάδης, τους χαρακτήρισε “κοινούς απαταιώνες” και επεσήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους τηλεφωνήματα.

«Καλούμε το κοινό να επιδεικνύει την μέγιστη δυνατή προσοχή όταν έρχεται σε επαφή με άτομα που υποστηρίζουν ότι είναι γιατροί. Ειδικά στον τόπο μας, όπου η πρόσβαση στις ιατρικές υπηρεσίες είναι τόσο εύκολη, μου προξενεί τεράστιά εντύπωση το πως τέτοιοι επιτήδειοι βρίσκουν τον τρόπο να ξεγελούν συμπολίτες μας επικαλούμενοι την όποια έκτακτη περίπτωση. Μια τέτοια κλήση θα έπρεπε να περιορίζεται στην κατάσταση της υγείας του ασθενούς και όχι στο να αποδοθούν χρήματα. Μόνο και μόνο που ακούνε ότι ένας γιατρός ζητά λεφτά θα έπρεπε να φαίνεται περίεργο»

Την ίδια στιγμή, σε σχέση με την υπόθεση του γιατρού που κατάφερε να αποσπάσει 300 χιλιάδες ευρώ ως μεσάζον για δόσεις του εμβολίου sputnik, ο κ. Αναστασιάδης, ανέφερε ότι αναμένουν τις έρευνες των Αρχών για να δει και ο ΠΙΣ το πως θα προχωρήσει.

«Αυτό που μου προξενεί εντύπωση είναι το πως είναι δυνατό ένας συμπολίτης μας ο οποίος κατοικεί στην Κύπρο να προσπαθεί αν διαθέσει ένα προϊόν το οποίο δεν είναι αδειοδοτημένο στην ΕΕ, δεν έχει εισαχθεί ποτέ και δεν χρησιμοποιείται στην Κύπρο»

Όπως ανέφερε, η όλη υπόθεση δεν άπτεται της αρμοδιότητας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου αφού περιγράφονται πράξεις οι οποίες αφορούν τον ποινικό κώδικα αλλά και την νομοθεσία περί φαρμάκων.

«Δεν μπορεί ένας γιατρός να είναι και επιχειρηματίες, να διαχειρίζεται, να εισάγει φάρμακα – αυτό δεν επιτρέπεται από την νομοθεσία μας. Αναμένουμε και εμείς την εξέλιξη και εάν όντως αφορά μέλος μας θα πρέπει να δούμε ποια είναι η φύση αυτών των πράξεων που διερευνώνται και πως θα ασχοληθούμε»

Μέτωπο οξείας ηπατίτιδας

Σε σχέση με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που έχουν εντοπισθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι το απολύτως αναμενόμενο, δηλαδή την αύξηση των περιστατικών. Παρά το γεγονός ότι η επιστημονική έρευνα δεν κατέδειξε ακόμη το ακριβές αίτιο, η πιθανολόγιση ότι πρόκειται για αδενοϊό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, ήταν απόλυτα λογικό να καταγραφεί αυτή η διασπορά του ιού σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού»

 Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό που πρέπει να καθησυχάζει τόσο την ιατρική κοινότητα όσο και τους πολίτες είναι το ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν φαίνεται ότι πρόκειται για λοίμωξη.

«Εκείνο που έχει κινητοποιήσει την παγκόσμια υγειονομική κοινότητα είναι το ότι κάποια από τα περιστατικά είχαν αυτή την δυσμενή εξέλιξη με την βαριά ηπατική ανεπάρκεια η οποία σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε θάνατο»

Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας και ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά.

«Η όλη κατάσταση παρακολουθείται με την ύψιστη προσοχή που θα μπορούσε να την αντιμετώπιση η επιστημονική κοινότητα, τόσο ο ΠΟΥ όσο και οι άλλοι φορείς. Συνεχώς μας παραθέτουν δεδομένα και στοιχεία τα οποία συγκλίνουν σε αυτό το συμπέρασμα– στο ότι ναι μεν σε μια μικρή μερίδα περιστατικών εμφανίζεται μια σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, αλλά δεν αναμένεται ότι θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στο μέλλον»

alphanews.live