16/04/2024
Κύπρος
Κύπρος

Με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 βραβεύθηκε ο Κύπριος χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης

Βράβευση του Κύπριου χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 (European Heritage Awards/Europa Nostra Awards) στην κατηγορία «Υπέρμαχοι Κληρονομιάς (Heritage Champions)»

Ο Χαμπής Τσαγγάρης βραβεύθηκε στην κατηγορία «Υπέρμαχοι Κληρονομιάς/Heritage Champions» για τη μεγάλη του συμβολή στη διατήρηση και προβολή των τοπικών παραδόσεων της Κύπρου, μέσα από την τέχνη της xαρακτικής.

Όπως συναφώς σημειώνει στο σκεπτικό της η Κριτική Επιτροπή των Βραβείων «Ο Χαμπής Τσαγγάρης με μια γεμάτη πάθος για την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου προσέγγιση, αφιέρωσε τη ζωή του στη μετάδοση της γνώσης, τόσο σε τοπικό, όσο και διεθνές επίπεδο, ενσωματώνοντας στα έργα του ιστορίες και μύθους από την παράδοση της πατρίδας του και κατορθώνοντας, στην πορεία, να ευαισθητοποιήσει έναν εντυπωσιακό αριθμό ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και μαθητών. Με τις καινοτόμες ιδέες του και τη σταθερή προσήλωσή του στο ιδεώδες της Τέχνης ως μέσου διακίνησης νοημάτων, αποτελεί έμπνευση για άλλους Ευρωπαίους πολίτες».

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Awards/Europa Nostra Awards) θεσμοθετήθηκαν το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τυγχάνουν διαχείρισης από την Europa Nostra, το μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο της ευρωπαϊκής Κοινωνίας των Πολιτών για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η βράβευση του Χαμπή Τσαγγάρη με την υψηλή αυτή διάκριση σηματοδοτεί τη διεθνή αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου ζωής του καλλιτέχνη, το οποίο διαπνέεται από την πηγαία διάθεση προσφοράς στην Τέχνη και στην Κοινωνία. Από το έτος 1995, ο Χαμπής, όπως είναι γνωστός στην κυπριακή καλλιτεχνική κοινότητα, παρέχει δωρεάν μαθήματα χαρακτικής στην κοινότητα Πλατανίστειας της επαρχίας Λεμεσού, εις μνήμην του δασκάλου του Α. Τάσσου. Το έτος 2008 ίδρυσε το «Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή», με συλλογή που περιλαμβάνει έργα από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ έντεκα χρόνια αργότερα, το έτος 2019, εγκαινιάστηκε το «Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή» στη Λευκωσία.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού φιλοδοξεί, στo πλαίσιo της ευρύτερης αποστολής του, να χαράξει και να εφαρμόσει εθνική στρατηγική για τη διαχείριση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Υπό το πρίσμα αυτό, η δραστηριοποίηση και προσφορά ανθρώπων της Τέχνης όπως του Χαμπή Τσαγγάρη είναι πολύτιμη για την ανάδειξη του πλούτου της παράδοσής μας.