30/05/2024
Κύπρος
Πρωτοσέλιδα Υγεία

Μεγάλη Προσοχή: Φόβοι για έξαρση της Ιλαράς στην Κύπρο

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές, αφού τα περιστατικά ιλαράς που έχουν επιβεβαιωθεί στην Κύπρο έφτασαν τα πέντε. Δύο από τα πέντε παιδιά έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ τα άλλα τρία συνεχίζουν σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ Αβραάμ Ηλία σήμερα το πρωί στην κρατική τηλεόραση, να νοσηλεύονται με υψηλό πυρετό. Η κατάσταση της υγείας τους ωστόσο σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου νοσοκομείο, είναι εκτός κινδύνου.

«Έχει χτυπήσει μεγάλο καμπανάκι όσο αφορά τα περιστατικά της ιλαράς και στη χώρα μας. Είχαμε κι εμείς εισαγωγή του ιού με αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη μονάδα να έχουμε πέντε παιδιά που χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα δύο πήραν εξιτήριο. Το μικρότερο είναι ηλικίας 7 μηνών, είναι όλα μικρά παιδιά, ανεμβολίαστα. Το 7μηνο παιδάκι δεν μπορούσε λόγω ηλικίας να κάνει το εμβόλιο. Έκανε μόνο το εμβόλιο ως επαφή αλλά δεν πρόλαβε να προστατευθεί. Αυτό που μας προβληματίζει είναι το αν θα πάρει έκταση η κατάσταση και στην Κύπρο. Είναι μια πολύ μεταδοτική νόσος, υπάρχει φόβος για έξαρση στην κοινωνία. Τα παιδιά απομονώθηκαν, κρατήθηκαν σε συγκεκριμένη μονάδα για να μην κινδυνεύσουν, έγινε σύσταση στις επαφές για εμβόλιο αν δεν το είχαν κάνει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δρ Ηλία.

Προσθέτοντας πως προβληματίζουν οι σοβαρές επιπλοκές της ιλαράς.

«Πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, έχουμε δει θανάτους από την ιλαρά. Ειδική θεραπεία για την ιλαρά δεν υπάρχει, ο πυρετός μπορεί να διαρκέσει από 5-7 μέρες. Παρουσιάζεται ανορεξία, δεν τρώνε, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση. Αν παρουσιάσουν εγκεφαλίτιδα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία γι’ αυτό εστιάζουμε στην πρόληψη, το εμβόλιο. Μία δόση προστατεύει από τη νόσηση σε πολύ ψηλό ποσοστό», δήλωσε, απευθύνοντας κάλεσμα προς τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Η εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά ανέρχεται περίπου στο 80%. Για να αναπτύξουμε ένα σωστό προστατευτικό τοίχος πρέπει να είναι πάνω από 90%», κατέληξε.