30/05/2024
Κύπρος
Κοινωνία

Ναυτική Άσκηση της Διοίκησης Ναυτικού με το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό «CYP/ISR – 01/2023»

Η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) της Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησε την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, στο πλαίσιο της παρουσίας ναυτικών μέσων του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, άσκηση ναυτικής συνεργασίας μικρής κλίμακας, με το Ισραηλινό ΠΝ, με την επωνυμία «CYP/ISR – 01/2023».

Σκοπός της άσκησης, την οποία σχεδίασε η ΔΝ σε συνεργασία με το Ισραηλινό ΠΝ, ήταν η εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων και η προαγωγή της διαλειτουργικότητας, μεταξύ των αντίστοιχων Ναυτικών Μονάδων.

Το σενάριο περιλάμβανε μεταξύ άλλων, τακτικές κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς, τεχνικές ασκήσεις ρυμούλκησης, γυμνάσια επικοινωνιών, καθώς και πυρά επιφανείας σε θαλάσσιο Πεδίο Βολής. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των πλοίων.

Η ναυτική άσκηση εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά, με τις οδηγίες του Υπουργείου Άμυνας, και αποτελεί συνέχεια της αναβαθμισμένης συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών. Επίσης, αποτελεί ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των εμπλεκομένων και συμβάλει σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του προσωπικού της Διοίκησης Ναυτικού, προάγει τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.