02/12/2023
Κύπρος
Κύπρος

Ολική έκλειψη της Σελήνης την ερχόμενη Δευτέρα-Μερικώς ορατή από την Κύπρο

Το φαινόμενο της oλικής έκλειψης της Σελήνης, το οποίο θα είναι μερικώς ορατό από την Κύπρο κατά την δύση της Σελήνης, νωρίς το πρωί, θα συμβεί το ξημέρωμα της Δευτέρας, 16 Μαΐου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το 1010 Asteroskopeion LTD, η Σελήνη θα εισέλθει στην παρασκιά της Γης στις 04:32 και θα ξεκινήσει προοδευτικά να σκιάζεται ελαφρά ενώ θα βρίσκεται σε ύψος περίπου 11 μοιρών πάνω από τον δυτικό ορίζοντα. Στις 05:27 θα ξεκινήσει η είσοδος της Σελήνης στο κύριο μέρος της σκιάς της Γης αλλά η Σελήνη θα βρίσκεται μόλις 2 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα με την ανατολή του Ήλιου να συμβαίνει μόλις μερικά λεπτά αργότερα στις 05:42.

Το όλο φαινόμενο θα παρατηρηθεί στο λυκαυγές (φωτεινός ουρανός – ξημέρωμα). Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη εισέρχεται στην σκιά που ρίχνει η Γη στο διάστημα. Η σκιά της Γης χωρίζεται σε δύο μέρη, το εξωτερικό αμυδρότερο κομμάτι που ονομάζεται “παρασκιά” και το κεντρικό μέρος που ονομάζεται “σκιά”. 

Όταν η Σελήνη διέρχεται από την παρασκιά, η σκίαση είναι λιγότερο έντονη και παρατηρείται ευκολότερα φωτογραφικά. Όταν η Σελήνη διέρχεται από την σκιά, το φαινόμενο είναι πιο εύκολα ορατό ακόμα και στον γυμνό οφθαλμό.

Για την παρατήρηση του φαινομένου χρειάζεται ανοικτός καθαρός ορίζοντας στα δυτικά και χαμηλά. Λόγω του χαμηλού ύψους της Σελήνης το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα φωτογενές και κατάλληλο για φωτογράφιση σε συνδυασμό με τοπίο. 

Πηγή: ΚΥΠΕ / sigmalive.com