23/06/2024
Κύπρος
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού για πεζοδρομοποίηση της Ανεξαρτησίας

Σε ομόφωνη απόφαση να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός και οι κατασκευαστικές εργασίες που προνοεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) σε σχέση με την οδό Ανεξαρτησίας κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού στη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για την υλοποίηση του ΣΒΑΚ.


Τα σχέδια προνοούν τις κατασκευαστικές εργασίες για την τελική λύση, που είναι η πεζοδρομοποίηση της οδού με ταυτόχρονη χρήση της από ηλεκτρικά λεωφορεία. Πριν εφαρμοστεί η τελική λύση θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος χρήσης της Ανεξαρτησίας και από τα ιδιωτικά οχήματα σε καθεστώς μονοδρόμου, κάτι που προβλέπεται και από το ΣΒΑΚ. Η κατάλληλη επιτρεπόμενη κατεύθυνση μονοδρόμησης θα επιλεγεί μετά από εξάμηνη πιλοτική εφαρμογή και των δύο κατευθύνσεων.


Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τον σχεδιασμό και τα κατασκευαστικά ανέρχεται στους 12 με 18 μήνες. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν, πέραν των εργασιών στο οδόστρωμα, την ενίσχυση του πρασίνου στην οδό, σκιάσεις στον πεζόδρομο και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και θα πραγματοποιηθούν με τρόπο που θα επηρεάσει στον μικρότερο δυνατό βαθμό τη λειτουργία της οδού τόσο για τους δημότες, όσο και για τους καταστηματάρχες.


Για να καταλήξει στις παραπάνω αποφάσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε υπόψιν τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις που εξέφρασαν οι δημότες της πόλης μας στη Δημόσια Διαβούλευση για την αναμόρφωση της οδού Ανεξαρτησίας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.


Στόχος των ενεργειών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, η διευκόλυνση της διακίνησης των πεζών και των δημόσιων μέσων, αλλά και η προστασία και ενίσχυση της εμπορικής κίνησης του σημαντικού αυτό δρόμου της Λεμεσού.