21/07/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Παραλίγο τραγωδία: Έτρωγαν σε καφετέρια οι νεαρές που τραυματίστηκαν στην Πάφο

Ένα μόνο εικοσιτετράωρο από την δραματική κατάρρευση τριών μπαλκονιών μιας παλιάς πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης της Πάφου και τον τραυματισμό τριών νεαρών εργατών από το Νεπάλ, σήμερα πέντε λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι  στην καρδιά της τουριστικής περιοχής σήμανε συναγερμός.

Ο πρόβολος της ταράτσας διώροφης οικοδομής που βρίσκεται κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος και  απέναντι  από τα  δημοτικά μπάνια, κατέρρευσε!

Τεράστια κομμάτια μπετόν  έπεσαν στα μπαλκόνια των  κάτω ορόφων  για να καταλήξουν στο στέγαστρο καφετέριας στο ισόγειο, το οποίο υποχώρησε, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό  τριών νεαρών γυναικών που εκείνη την ώρα απολάμβαναν το γεύμα τους. Πρόκειται για Ελλαδίτισσα 24 ετών η οποία διακομίσθηκε εσπευσμένα στο νευροχειρουργικό τμήμα του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας και δύο Βρετανίδες ηλικίας 24 και 29 ετών η μια κρατήθηκε στο γενικό νοσοκομείο Πάφου για νοσηλεία ενώ η άλλη υπέγραψε και πήρε εξιτήριο.

«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Υπάρχουν κτίρια τα οποία είναι πέραν  των 30, 40 ετών, υπάρχουν κτήρια τα οποία κτίστηκαν με κλεμμένα υλικά από την θάλασσα από άμμους και αμμοχάλικα τα οποία ήταν από την θάλασσα γεμάτα  αλμύρα και είναι λογικό στα 30 με 40 χρόνια έχουν καταστρέψει όλο τον οπλισμό σιδήρου  που υπάρχει μέσα. Αυτά μου έχουν πει εμένα οι ειδικοί», δήλωσε ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος.

Από θαύμα  δεν θρηνήσαμε θύματα αφού μεγάλα κομμάτια μπετόν με ασήκωτο βάρος έπεσαν  στο εσωτερικό της καφετέριας αλλά και στον δρόμο. Η καρδιά της τουριστικής περιοχής έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο.  Τρομαγμένος ο κόσμος δεν πίστευε σε αυτά που έβλεπε.  Ο κίνδυνος να σημειωθούν καταρρεύσεις και άλλων κτιρίων είναι ορατός είπε ο δήμαρχος Πάφου επισημαίνοντας ταυτόχρονα και την απουσία σχετικής Νομοθεσίας.

«Η Νομοθεσία που υπάρχει είναι τόσο δαιδαλώδης, είναι τόσο πολύπλοκη . Δοκιμάσαμε ίσως να είμαστε και ο μόνος δήμος που βγάλαμε διατάγματα ακαταλληλότητας  κατεδαφίσεως.  Ένσταση στην ένσταση προσφυγές στις προσφυγές ενώπιον υπουργών και καθυστερούν οι διαδικασίες. Εμείς  είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε τον Νόμο αλλά πρέπει να υπάρχει Νόμος», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Πάφου.

Ασφάλισαν τα τρία μπαλκόνια

Κατά παράβαση της Νομοθεσίας συνεργείο του Δήμου Πάφου εισήλθε εντός της παλιάς πολυκατοικίας της οποίας τρία μπαλκόνια κατέρρευσαν χθες την αυγή και προχώρησαν  στη λήψη μέτρων  στην λήψη μέτρων, ασφαλίζοντας τα μπαλκόνια, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω δυσάρεστες συνέπειες.

«Έχει δοθεί κατάθεση στην αστυνομία από τον πολιτικό μηχανικό για την ακαταλληλότητα και η ευθύνη βαραίνει τους ιδιοκτήτες  την αστυνομία και το γραφείο ευημερίας. Εμείς ως πολεοδομική αρχή πράξαμε το καθήκον μας», επεσήμανε ο κ. Φαίδωνος.

Το αρμόδιο υπουργείο και το κράτος γενικότερα δεν διαθέτουν τις κατάλληλες δομές ούτε και μπορούν να διαχειριστούν τέτοια σοβαρά ζητήματα όπως είναι το στεγαστικό είπε ο δήμαρχος Πάφου και προειδοποίησε ότι την ερχόμενη Δευτέρα με βάση σχετικό διάταγμα θα εκκενωθεί ακατάλληλο κτηριακό συγκρότημα στο οποίο ζουν 300 άτομα.

Δείτε το ρεπορτάζ:

omegalive.com.cy