04/12/2023
Κύπρος
Κύπρος

Πρόταση Αβέρωφ για φιλοξενία Ουκρανών σε σπίτια Κυπρίων επί πληρωμή

Για το μέγεθος του προβλήματος με την παράτυπη μετανάστευσης και τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για περιορισμό του καθώς και την ανάγκη στήριξης από τα κόμματα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, ενημέρωσε την Τρίτη σε συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός Νίκος Νουρής τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και αντιπροσωπεία του κόμματος. Στη συζήτηση ήταν και η ενημέρωση για τους Ουκρανούς μετανάστες, με τον κ. Νεοφύτου να καταθέτει στον Υπουργό τη δική του πρόταση στο θέμα της φιλοξενίας οικογενειών και ατόμων από την δοκιμαζόμενη χώρα. 

Ο Υπουργός, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, πως σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών του Υπουργείου Εσωτερικών με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που σκοπό είχαν την ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί με κάθε λεπτομέρεια όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, την κατάσταση των προβλημάτων όσο και των τρόπων διαχείρισης που προκρίνονται εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών γι’ αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα. 

Επιπλέον, είπε ο κ. Νουρης, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ και για το θέμα του Ουκρανικού που επίσης ανάγεται στη σφαίρα του μεταναστευτικού. Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα έχουν αιτηθεί 6 χιλ. περίπου Ουκρανοί προστασία στην Κυπριακή Δημοκρατία από όσους έχουν αφιχθεί στη χώρα μας, και πρόσθεσε πως στην ενημέρωση περιλαμβάνονταν και οι τρόποι με τους οποίους η Δημοκρατία παρέχει περίθαλψη και στήριξη στους ανθρώπους αυτούς. Όσον αφορά το τεράστιο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Νουρής είπε πως αυτό το οποίο ιεραρχείται πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών είναι το γεγονός ότι αδιάλειπτα συνεχίζουν οι καθημερινές ροές. Μόλις χθες βράδυ, είπε ο Υπουργός, εισήλθαν στην Κυπριακή Δημοκρατία άλλοι 111 μετανάστες από την πράσινη γραμμή, όλοι προερχόμενοι από την Τουρκία, η οποία αποδεδειγμένα εργαλειοποιεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και τροφοδοτεί συστηματικά κυρίως με Αφρικανούς το τελευταίο οκτάμηνο την Κυπριακή Δημοκρατία. «Είναι ξεκάθαρο και επιβαλλόμενο ότι θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός των ροών.

Έχουμε ανακοινώσει και έχουμε πει τις προθέσεις μας επί τούτου, όπως επίσης και το γεγονός ότι προσπαθούμε με όσα μέσα έχουμε, είτε με τις επιμέρους συμφωνίες είτε με τους μηχανισμούς μέσω του FRONTEX, να επιχειρούμε να προχωρούμε σε μια σειρά επιστροφών για να μειώνουμε τον συνολικό αριθμό», ανέφερε Ο Υπουργός σημείωσε πως παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στα θέματα των επιστροφών, ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατορθώσει να επιστρέψει φέτος και μέχρι αυτή τη στιγμή 890 παράτυπους μετανάστες, ένας αριθμός που συγκριτικά με το μέγεθος και κατ’ αναλογία πληθυσμού θεωρείται πάρα πολύ υψηλός στην ΕΕ. Ωστόσο, επεσήμανε, αυτός ο αριθμός πόρρω απέχει από τις 5500 νεοαφιχθέντες, που δημιουργούν ένα πρόσθετο βάρος. Ο κ. Νουρής τόνισε πως προσπάθεια της Κυβέρνησης θα συνεχιστεί και όσον αφορά τη διαχείριση και όσον αφορά τον περιορισμό των εισροών, ενώ πρόσθεσε πως έχει ζητήσει από τον ΔΗΣΥ όπως και από όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα τη στήριξή τους και στις μελλοντικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν γιατί θα υπάρξουν, όπως ανακοίνωσε, νομοθετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σε δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό και τους συνεργάτες τους για την ενημέρωση για το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης που κινδυνεύει να γίνει όσο σοβαρό όσο και το εθνικό πρόβλημα.

Οι αριθμοί, όπως είπε, που έχει παραθέσει ο Υπουργός είναι σε τέτοιο επίπεδο υψηλοί που πρέπει να ανησυχήσουν όλους. «Είμαστε μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή τη θέση. Άλλο όμως είναι να σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλο κάποιοι να καταχρώνται αυτού του σεβασμού για να γίνονται οικονομικό βάρος, να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, να αυξάνεται η εγκληματικότητα και να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος της δημογραφικής αλλοίωσης της χώρας», είπε. 

Σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ στηρίζει τις ενέργειες της Κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο ζήτημα που αφορά όχι μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε χώρες υποδοχές όπως η Κύπρος. «Χρειάζεται η Ευρώπη να κάνει εκ μέρους όλων των κρατών μελών, συμφωνία για τον επαναπατρισμό των παράτυπων μεταναστών. Αντί 26 χώρες της ΕΕ να έχουν διαφορετικές συμφωνίες για να στέλνονται πίσω οι παράτυποι μετανάστες που δικαιούνται ασύλου, είναι καλύτερο η ΕΕ ως οντότητα να κάνει αυτές τις συμφωνίες», είπε. Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε στη συνέχεια στο θέμα των Ουκρανών μεταναστών παραθέτοντας την πρόταση που έθεσε προς την Κυβέρνηση και την οποία θα επαναλάβει και προς την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας. Όπως είπε, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες Ουκρανοί πρόσφυγες που καλά φιλοξενούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία και το κόστος είναι περίπου 100 ευρώ το δωμάτιο την ημέρα. 

Η εισήγησή μου προς Υπουργό Εσωτερικών, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι να μελετήσει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να βγάλει ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο αυτοί να φιλοξενούνται σε κυπριακές οικογένειες και αντί τα λεφτά να πηγαίνουν σε κάποια ξενοδοχεία να πηγαίνουν και ως οικονομική στήριξη κυπριακών νοικοκυριών. «Με πολύ λιγότερο ποσό από τα 700 ευρώ τη βδομάδα που πληρώνει το κράτος προς τα ξενοδοχεία θα μπορούν αρκετές εκατοντάδες από αυτούς του Ουκρανούς πρόσφυγες να φιλοξενούνται από οικογένειες. Θα ναι πιο ζεστή και  η φιλοξενία δήλωσε ενώ θα έχουν και ένα καλό εισόδημα και έμμεση οικονομική στήριξη. Με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και κυπριακές οικογένειες που έχουν ανάγκη από έξτρα εισόδημα και από την άλλη δίνουμε και φιλοξενία στους Ουκρανούς σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις», είπε. 

Πηγή: sigmalive.com