Υπάρχουν φαγητά που μοσχοβολούν παράδοση, που γεμίζουν το σπίτι με άρωμα θάλασσας και κάνουν κάθε κουταλιά να θυμίζει οικογένεια, λιμάνι και Κυριακή.
Η ψαρόσουπα είναι ακριβώς αυτό: ένα φαγητό-παρηγοριά, γεμάτο γεύση, βιταμίνες και αγάπη.
Απλή στα υλικά, πλούσια στο αποτέλεσμα, είναι η σούπα που τρώνε γενιές και γενιές Κυπρίων και Ελλήνων, ειδικά τους χειμερινούς μήνες ή μετά από μια κουραστική μέρα.
Υλικά (για 4–5 μερίδες)
- 1,5 κιλό ψάρι φρέσκο (ροφό, σφυρίδα, μπακαλιάρο, σκορπίνα ή ανάμεικτα)
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 2 πατάτες σε κύβους
- 1 κολοκυθάκι
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 πράσο (προαιρετικά)
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 λεμόνι (χυμός)
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι & πιπέρι
- Νερό (περίπου 2 λίτρα)
- Λίγο μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα (προαιρετικά, για πιο “δεμένη” σούπα)
Εκτέλεση
Καθάρισε τα ψάρια καλά, αφαίρεσε λέπια και εντόσθια, και κόψε τα μεγάλα ψάρια σε κομμάτια.
Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε και λίγα κόκαλα ψαριών ή κεφάλια στη βράση.

Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάλε το νερό, το λάδι, τη δάφνη και όλα τα λαχανικά.
Βράσε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Πρόσθεσε τα ψάρια και άφησέ τα να σιγοβράσουν για περίπου 10–12 λεπτά, μέχρι να ψηθούν χωρίς να διαλυθούν.
Μετά, βγάλε τα ψάρια σε πιατέλα, αφαίρεσε τα κόκαλα και φύλαξέ τα ζεστά.
Αν θέλεις να προσθέσεις ρύζι, ρίξε το τώρα μέσα στο ζωμό και βράσε μέχρι να μαλακώσει.
Πέρασε τα λαχανικά (αν θέλεις πιο κρεμώδη σούπα) από μπλέντερ ή λιώσε τα με πιρούνι.
Ρίξε ξανά μέσα τα καθαρισμένα κομμάτια ψαριού, πρόσθεσε το λεμόνι και λίγο άνηθο ή μαϊντανό.
Μυστικά επιτυχίας
- Αν χρησιμοποιήσεις ψάρι με κόκαλα, η σούπα θα γίνει πιο πλούσια σε γεύση.
- Μπορείς να δώσεις έξτρα νοστιμιά με λίγο κρασί λευκό στην αρχή του βρασμού.
- Αν θες πιο λεμονάτη υφή, πρόσθεσε αυγολέμονο στο τέλος (2 κρόκοι + 1 λεμόνι).




