25/02/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

ΠτΔ: Όταν βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση μπορείς πολύ εύκολα να ανακοινώνεις μέτρα

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις για τις αυξήσεις στις τιμές αγαθών και επιτοκίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρακολουθεί τις δηλώσεις που γίνονται, προσθέτοντας ότι «το πρώτο που θα ήθελα να πω είναι ότι έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, πρώτα και πάνω από όλα, εγώ προσωπικά, έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα.

Την ίδια στιγμή έχω και την ευθύνη, και ως Κυβέρνηση έχουμε την ευθύνη, της σωστής διαχείρισης ων οικονομικών δεδομένων της χώρας μας.

Όταν βρίσκεσαι είτε στην αντιπολίτευση είτε δεν είσαι στη θέση που πρέπει καθημερινά να διαχειρίζεσαι τέτοια δεδομένα, μπορείς πολύ εύκολα να ανακοινώνεις μέτρα.

Έχουμε, ήδη, λάβει συγκεκριμένα μέτρα και αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται, και δεν αποκλείω τις οποιεσδήποτε εξαγγελίες εάν και εφόσον διαπιστώσουμε ότι από τη μια, ναι, υπάρχει η ανάγκη και το βλέπω (ότι υπάρχει), αλλά την ίδια στιγμή (έχουμε) τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας και έχουμε ευθύνη εμείς να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και ύστερα από τρεις μήνες και ύστερα από έξι μήνες.

Γενικότερα, αναφέρω ως Κυβέρνηση, το έχω αναφέρει πολλές φορές και προεκλογικά, δεν είμαι θιασώτης των οριζόντιων μέτρων, αλλά θιασώτης πιο στοχευμένων μέτρων για εκείνους τους συμπατριώτες μας που αντιμετωπίζουν (προβλήματα), διότι πρέπει να το παραδεχτούμε υπάρχουν κάποιοι που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα. Έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα, το παρακολουθούμε και το αξιολογούμε καθημερινά.

Ακόμη και την ερχόμενη βδομάδα που θα είμαι στη Νέα Υόρκη, είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα με απασχολούν, θα είμαι σε συνεχή επαφή με την Κύπρο, θα έχω και εκεί σημαντικές επαφές σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας και, ναι, δεν αποκλείω να γίνουν εξαγγελίες».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε μέσα στο καλοκαίρι ενώ οι τιμές καυσίμων συνεχίζουν να αυξάνονται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε δει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν σε αυτή τη χώρα, η μη καλή διαχείριση των οικονομικών πού μας οδήγησε, και δεν νομίζω κανένας, ακόμη και τα κόμματα, κανείς, και πολύ περισσότερο ο κυπριακός λαός, γιατί στον κυπριακό λαό, στην κυπριακή κοινωνία είμαι υπόλογος, δεν θέλουν να επιστρέψουμε σε τέτοιου είδους συνθήκες που μας οδήγησαν λανθασμένες οικονομικές πολιτικές.

Η δική μου ευαισθησία είναι πολύ μεγαλύτερη, είμαι σε μια θέση ευθύνης και αντιλαμβάνομαι απόλυτα, είμαι σε επαφή καθημερινά με την κοινωνία. Την ίδια στιγμή έχω και τεράστια ευθύνη για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας και να βλέπω και τις εξελίξεις που έρχονται. Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση σε λίγες μέρες θα υποβάλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον πρώτο προϋπολογισμό, είναι ένας προϋπολογισμός που λαμβάνει υπόψη αυτά τα δεδομένα, ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός που έχει στο επίκεντρο των πολιτικών, που προτείνονται μέσα από τον προϋπολογισμό, τον άνθρωπο. Και θα το δείτε και θα είμαστε εδώ να το συζητήσουμε».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, με την ΕΕ, δεν είθισται να γίνονται τέτοιες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με ευρωπαίους ηγέτες αλλά έχω διευθετήσει συνάντηση και με τον κ. Μισιέλ και με την κα Φον ντερ Λάιεν για να δούμε πώς μέσα από τις επαφές τους με τον Γενικό Γραμματέα μπορούν να μας βοηθήσουν».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ για αλλαγή της βάσης λύσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όλα αυτά είναι εκτός συζήτησης, η αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού, και αυτό δεν είναι μόνο θέση της δικής μας πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας».