23/06/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

ΠτΔ: Συγκατάθεση ΚΔ για τοποθέτηση προσωπικότητας από ΗΕ για το Κυπριακό

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) βλέπουν την προοπτική και την αξία διορισμού απεσταλμένου και ευελπιστώ σύντομα να υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς ΗΕ, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Μόρφου, στον Αστρομερότη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να αναφερθεί περαιτέρω στα όσα σημείωσε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση περί διορισμού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για το Κυπριακό, είπε: «Μας έχει ζητηθεί από τα ΗΕ κατά πόσο συμφωνούμε με τον διορισμό ενός απεσταλμένου για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και χθες, αργά το απόγευμα, έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας. Ελπίζω να υπάρξουν θετικές απαντήσεις, θετικές εξελίξεις και από τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, και σύντομα ο Γενικός Γραμματέας να προχωρήσει σε μια τέτοια ανακοίνωση.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε βολιδοσκοπηθεί, σημαίνει ότι τα ΗΕ βλέπουν την προοπτική, βλέπουν την αξία αυτού του διορισμού, ήταν κάτι που επιδιώκαμε από την πρώτη στιγμή, και ευελπιστώ σύντομα να υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς ΗΕ».

Ερωτηθείς αν είναι ενήμερος για την προσωπικότητα που ενδεχομένως να διοριστεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «όχι, δεν έχουμε ενημερωθεί για συγκεκριμένο όνομα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι εξελίξεις στο Ισραήλ δημιουργούν μια δραματική κατάσταση στην περιοχή μας, και ερωτηθείς αν τίθεται θέμα παροχής βοήθειας προς τους Κύπριους που βρίσκονται στο Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Επαναλαμβάνω την καταδίκη των όσων βλέπουμε, των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, να επαναλάβω τη στήριξη, τη συμπαράσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά τους Κύπριους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ετοιμότητα για να μεταφερθούν στην Κύπρο όλοι αυτοί που το επιθυμούν και που τώρα βρίσκονται στο Ισραήλ. Από κει και πέρα είμαστε σε επαφή και με άλλα γειτονικά κράτη, γιατί, αντιλαμβάνεστε, αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ σχετίζεται με την ευρύτερη περιοχή, ενδεχομένως σχετίζεται και με μια προσπάθεια που βρισκόταν σε εξέλιξη για πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων των χωρών της περιοχής. Και ξεσπά αυτή η κρίση, τρομοκρατικές ενέργειες από συγκεκριμένη κατεύθυνση που δεν επιθυμούν αυτή την ομαλοποίηση, αυτή την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Άρα, ναι, μας ανησυχεί πάρα πολύ, είμαστε σε επαφή και με άλλα κράτη, πέραν του Ισραήλ, και με την Αίγυπτο, είναι παράγοντας σταθερότητας, με κάποιες χώρες του Κόλπου. Ελπίζω, το πρώτο που ελπίζουμε, είναι να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Είναι δύσκολα τα πράγματα, θέλω να το επαναλάβω, αλλά είναι σίγουρα κάτι που επηρεάζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν, και αποδεικνύεται με το τι γίνεται στο Ισραήλ από χθες, αυτό που κάποιοι το ονομάζουν σε διεθνές επίπεδο παγωμένες κρίσεις, παγωμένες διαμάχες. Βλέπετε από τη μια στιγμή στην άλλη τι γίνεται. Άρα, για μένα είναι ακόμη μια ένδειξη της αναγκαιοτητας να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν με επίλυση του Κυπριακού. Αυτή η κατάσταση πραγμάτων που βιώνουμε σήμερα δεν προσφέρει καμία απολύτως ασφάλεια και θα πρέπει να πράξουμε, και αυτό θα κάνω από δικής μας πλευράς, ό,τι είναι δυνατόν για να οδηγηθούμε προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα που προέκυψε με τον Ρώσο δημοσιογράφο και την αντίδραση της Μόσχας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «να μου επιτρέψετε όταν θέματα άπτονται ζητημάτων δημόσιας ασφάλειας να μην προχωρήσω στις οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας φαίνεται να κλονίζονται ισχυρά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε: «επαναλαμβάνω, για θέματα δημόσιας ασφάλειας δεν επιθυμώ να κάνω τις οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία καθορίζονται μέσα στο πλαίσιο και της ιδιότητάς μας ως κράτος μέλος της ΕΕ. Υπάρχει μια παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως έγινε στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζεται (η κατοχή), και πολύ ορθά η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της Μόσχας για το θέμα του Ρώσου δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «θέλω να είμαι υπεύθυνος όταν μιλάμε για θέματα δημόσιας ασφάλειας. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας ασφάλειας, δεν πρόκειται να κάνω οποιαδήποτε δημόσια δήλωση».