26/02/2024
Κύπρος
Πολιτική Πρωτοσέλιδα

ΠτΒ: Ανησυχία για την άνοδο ακραίων πολιτικών θέσεων στην Ευρώπη

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου για άνοδο των ακραίων πολιτικών θέσεων στην Ευρώπη, ενώ απηύθυνε έκκληση για προστασία της δημοκρατίας και των θεσμών.

Σε χαιρετισμό της στο συνέδριο της Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρεσβυτέρων (ESU) με τίτλο «Νέες προοπτικές για καλύτερη γήρανση», η κα Δημητρίου κάλεσε τους εκπροσώπους της τρίτης ηλικίας να βγουν μπροστά ώστε να δώσουν όραμα και προοπτική στους πολίτες για να διασφαλιστεί η προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

Επεσήμανε την ανάγκη για ενότητα και συνέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν η τοξικότητα και ο κανιβαλισμός που επικρατούν στη σημερινή πολιτική σκηνή.

«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι νεότεροι ότι σας έχουμε ανάγκη για να σταθούμε ανάχωμα μπροστά σε όλο αυτό που τεκταίνεται και εντός της ΕΕ», είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ ανήσυχη για την για την άνοδο της ακροδεξιάς και των εξτρεμιστών ή και της ακροαριστεράς σε χώρες της ΕΕ.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας και τους θεσμούς και αυτό μπορούμε να το κάνουν αν απαντάμε με περισσότερη δημοκρατία, να απαντάμε με επιχειρήματα, να προστατεύσουμε αυτό το οποίο κτίσαμε μέσα από πολλές δεκαετίες ανακατατάξεων και καταστροφικών συνεπειών», είπε.

Τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που η ESU έχει να διαδραματίσει σε αυτό. Προέτρεψε τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρεσβυτέρων να συγκαλέσουν άμεσα μια διάσκεψη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και να αναλάβουν ηγετικό ρόλο ως «οι σοφοί του τόπου», ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια προώθησης της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ασφάλειας. Πέραν από την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας, συνέχισε, υπάρχει ανάγκη η ESU να βγει μπροστά για αυτά που πρέπει να γίνουν μαζί με τους πιο νέους για να υπάρξει ένα ήρεμο και ευοίωνο μέλλον.

Σημείωσε επίσης ότι ο φασισμός και ο ναζισμός δεν έχουν χώρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για αυτό που έρχεται. Πρόσθεσε ότι όλοι, όπου κι αν ανήκουν πρέπει να αναλάβουν ευθύνες για τη δημοκρατία και το μέλλον της Ευρώπης.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και ο ΔΗΣΥ θα ενισχύσουν την τρίτη ηλικία και θα σταθούν δίπλα τους. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τα άτομα τρίτης ηλικίας μοιράζονται το ίδιο όραμα και ότι θα ενωθούν μαζί τους για τα δύσκολα.