19/09/2024
Κύπρος
Κοινωνία

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Απριλίου 2022 η Τελετή Βράβευσης του Γαστρονομικού Διαγωνισμού ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ 2022

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Απριλίου 2022 στους κήπους του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ), η Τελετή Βράβευσης του Γαστρονομικού Διαγωνισμού ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ 2022 που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Εορτασμού της Γαλλοφωνίας 2022.  Την τελετή τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, κα Salina GRENET-CATALANO, η οποία απένειμε τα βραβεία στις τρεις πρώτες ομάδες που διακρίθηκαν και τα πιστοποιητικά συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες φοιτητές. 

Ο διαγωνισμός με θέμα «Μενού υψηλής γαστρονομίας με τοπικά προϊόντα: το χαλούμι» πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2022. Του διαγωνισμού προηγήθηκαν δύο  Master Classes/Σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στις 28 και 29 Μαρτίου με θέμα «Το χαλούμι και η χρήση του στην Κυπριακή Γαστρονομία» και «Η Χρήση Γαλλικών ΠΟΠ τυριών στη Γαλλική Γαστρονομία» αντίστοιχα.  Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών ήταν ο εορτασμός της γαλλικής γλώσσας και της χρήσης της στη γαστρονομία. Ταυτόχρονα είχαν στόχο να αναδείξουν την αριστεία και δημιουργικότητα της γαλλικής γαστρονομίας, προάγοντας  παράλληλα τη χρήση των τοπικών προϊόντων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας που έχει καθιερώσει το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Σύνδεσμό Αρχιμαγείρων Κύπρου.  Στο διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κύπρου, στον τομέα της γαστρονομίας και οι οποίοι παρακολουθούν το μάθημα της Γαλλικής Γλώσσας. 

Στον χαιρετισμό της η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο εξήρε τη σημασία αυτού του καινοτόμου διαγωνισμού,  ο οποίος υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της γαλλικής γλώσσας και της γαστρονομίας. Υπενθύμισε τον πλούτο και τη μοναδικότητα της Γαλλικής γαστρονομίας και την περίληψή της στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.  Η κα Salina GRENET-CATALANO συνεχάρη το ΑΞΙΚ για την πρωτοβουλία και επισήμανε ότι ο συνδυασμός της χρήσης της γαλλικής γλώσσας για επαγγελματικούς σκοπούς με τη γαστρονομία στο διαγωνισμό κατέδειξε ότι η Γαλλική αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια πολύ σημαντική γλώσσα εργασίας κι ένα επαγγελματικό πλεονέκτημα στο σύγχρονο κόσμο.  Τόνισε δε, τη σημασία της θεματικής του διαγωνισμού και την ανάγκη ανάπτυξης μιας πιο υπεύθυνης γαστρονομίας που να σέβεται το περιβάλλον και τους διαθέσιμους πόρους, γεγονός που υπογραμμίζεται από τις συνθήκες της πανδημίας του Κορωνοϊού.  

Στην ομιλία της, η Διευθύντρια του ΑΞΙΚ Δρ Εύη Σωτηρίου ανέφερε ότι o γαστρονομικός διαγωνισμός αποτέλεσε τη φυσική εξέλιξη μιας χρόνιας επένδυσης και εξαιρετικής συνεργασίας που αναπτύχθηκε με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου, στα πλαίσια της οποίας αναλήφθηκαν πολλές καινοτόμες και επωφελείς δράσεις.  Η πιλοτική εφαρμογή του γαστρονομικού διαγωνισμού κατά την περσινή χρονιά έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός πολύ χρήσιμου εκπαιδευτικού θεσμού, ο οποίος προάγει σημαντικούς εκπαιδευτικούς στόχους και αναδεικνύει τη χρήση της γαλλικής γλώσσας στον τομέα της γαστρονομίας.  Η φετινή διοργάνωση έφερε μια πολύ επίκαιρη θεματολογία: τη χρήση του πρόσφατα πιστοποιημένου ως ΠΟΠ χαλουμιού στην υψηλή γαστρονομία.  Οι φοιτητές διαγωνίστηκαν στο θέμα αυτό με εξαιρετικά αποτελέσματα.  Προηγήθηκαν δύο masterclasses/σεμινάρια  με διακεκριμένους ομιλητές που ανέπτυξαν εκπαιδευτικά το θέμα, περιλαμβανομένου ενός βραβευμένου Γάλλου σεφ με την ύψιστη τιμή βράβευσης των σεφ στη Γαλλία ως Meilleur Ouvrier de France καθώς και με αστέρι Michellin.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Αν. Διευθύντρια του Κέντρου Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη-Ντοά και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, Σεφ Μάριος Χατζηιωσήφ, οι οποίοι εξήραν με τη σειρά τους τη σημασία του διαγωνισμού και την επιτυχία της διοργάνωσης. Στην τελετή παρευρέθηκαν αξιωματούχοι του εκπαιδευτικού, ξενοδοχειακού και ευρύτερου τουριστικού τομέα. Κατά την τελετή απονεμήθηκαν βραβεία στις πρώτες βαθμολογικά ομάδες (χρυσό, αργυρό και χάλκινο) και πιστοποιητικά συμμετοχής στους φοιτητές που διαγωνίστηκαν.  Η πρώτη βαθμολογικά ομάδα κέρδισε επίσης αεροπορικά εισιτήρια για το Παρίσι που πρόσφερε το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου.