23/06/2024
Κύπρος
Κοινωνία

Σερβίρουν μουλιασμένο ψωμί σε ηλικιωμένους, γέμισαν την τουαλέτα με κουβάδες – Δημοσια καταγγελία του διακεκριμένου γεροντολόγου Δρ. Μάριου Κυριαζή

Toν ασκό του Αιόλου ανοίγει ανάρτηση του διακεκριμένου γεροντολόγου Δρ. Μάριου Κυριαζή στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook, ο οποίος δημοσιοποίησε εικόνες από την άθλια κατάσταση που επικρατεί σε οίκο ευγηρίας.

Οι φωτογραφίες δείχνουν μαγειρικά σκεύη γεμάτα από μουλιασμένο ψωμί και μια τουαλέτα που έχει μέσα κουβάδες και πλαστικά παγούρια. Όπως αναφέρει ο ίδιος, συλλέγει ντοκουμέντα από το συγκεκριμένο γηροκομείο και από άλλα για να προβεί σε επίσημη καταγγελία προς τις Αρχές.

Ο Δρ. Κυριαζής έκανε λόγο για τραγική κατάσταση σε ορισμένους οίκους ευγηρίας και είπε ότι οι πλείστοι πολίτες που αντιλαμβάνονται τέτοιες καταστάσεις στα συγκεκριμένα υποστατικά, είτε είναι συγγενείς είτε φίλοι των τροφίμων, δεν προβαίνουν σε καταγγελίες υπό τον φόβο αντιποίνων στους ηλικιωμένους. 

“Φοβούνται ότι θα εκδικηθούν ή δεν θα περιποιούνται τους συγγενείς τους. Δεν μπορεί ένας συγγενής μας να αφήνεται σε τέτοιες συνθήκες”

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν οίκοι ευγηρίας που προσφέρουν μουλιασμένο ψωμί στους ηλικιωμένους, ο Δρ. Κυριαζής απάντησε θετικά και ότι έχει δει ανάλογα περιστατικά. 

“Βλέπουμε και άλλες πρακτικές που δεν έιναι υγιεινές. Στα μπάνια, στη φροντίδα των ηλικιωμένων από φροντιστές που δεν είναι καταρτισμένοι.”

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας Λοϊζος Γρηγοριάδης ανέφερε ότι οι έλεγχοι εναπόκεινται στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Διαμαρτυρήθηκε για στιγματισμό των γηροκομείων και ζήτησε όπως ανάλογα περιστατικά να καταγγέλλονται στις αρμόδιες Αρχές.

“Εάν κάποιες στέγες ηλικιωμένων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα σημερινά δεδομένα, να λάβουν τα μέτρα τους.”

Ο κύριος Γρηγοριάδης είπε ότι τέτοια περιστατικά βάζουν όλους τους ιδιοκτήτες γηροκομείων στο ίδιο σακί και έκανε λόγο για πυρά σε ομάδα επαγγελματιών.

“Να γίνουν καταγγελίες, να πάνε τα αρμόδια σώματα να ελέγξουν και να βγουν ονομαστικά να πουν ποιο γηροκομείο είναι”

alphanews.live