Προειδοποίηση έλαβαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες της Κύπρου για μαϊμού σκευάσματα του φαρμάκου Ozempic τα οποία εντοπίστηκαν στην Ευρώπη αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το καμπανάκι έκρουσε στις 13 Οκτωβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μέσω του συστήματος προειδοποίησης για πλαστά φάρμακα.
Την ίδια ώρα, η ανησυχία εντείνεται καθώς το ομοσπονδιακό γραφείο υγειονομικής ασφάλειας της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, αφού έλαβαν φάρμακο Ozempic που πιστεύεται πως ήταν πλαστό.
Μιλώντας στο OMEGAlive η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι οι επιθεωρητές των Υπηρεσιών βρίσκονται σε εγρήγορση και διεξάγουν συνεχείς ελέγχους ενώ στην Κύπρο δεν έχει μέχρι στιγμής εντοπιστεί οτιδήποτε μεμπτόν.
«Δεν τροφοδοτούνται τα φαρμακεία από ανεξέλεγκτες πηγές εφοδιασμού» τονίζει η κ. Παναγιωτοπούλου διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει έλεγχος της διαδικασίας της εφοδιαστικής αλυσίδας και το σημείο το φάρμακο να φθάσει στο φαρμακείο και ακολούθως στον ασθενή.
Τι αναφέρει η Προειδοποίηση
Η Προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αφορά προγεμισμένα στυλό που φέρουν ψευδή σήμανση ως Ozempic. Τα στυλό έχουν αριθμούς παρτίδας, 2D barcodes και μοναδικούς σειριακούς αριθμούς από γνήσια πακέτα Ozempic. Στην ΕΕ, κάθε συσκευασία φαρμάκου έχει μοναδικό γραμμωτό κώδικα 2D και σειριακό αριθμό, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα σε όλη την ΕΕ. Όταν σαρώθηκαν οι συσκευασίες του παραποιημένου Ozempic, οι σειριακοί αριθμοί φάνηκαν ανενεργοί, ειδοποιώντας έτσι τους χειριστές για πιθανή παραποίηση.
Υπενθυμίζεται πως το Ozempicχρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 ενώ χωρίς να ενδείκνυται έχει πλέον μετατραπεί σε «μόδα» για απώλεια βάρους με αποτέλεσμα την έλλειψη του από τα φαρμακεία της Ευρώπης. Γεγονός που φαίνεται πως εκμεταλλεύονται επιτήδειοι που προχωρούν στη δημιουργία πλαστών φαρμάκων με απώτερο στόχο το κέρδος.
Η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου τονίζει ότι φάρμακα θα πρέπει να προμηθεύονται οι ασθενείς μόνο από τα φαρμακεία.
Όπως εξηγεί, το πλαστό φάρμακο μπορεί να διακριθεί από έναν αριθμό που αναγράφεται στη συσκευασία του. Έχει αλλοιωμένο χρώμα από το αυθεντικό ενώ μπορεί να μην διαθέτει καν την δραστική ουσία του φαρμάκου ενώ η χρήση του πιθανόν να ενέχει κινδύνους για την υγεία του παραλήπτη όπως στην περίπτωση της Αυστρίας όπου οι ασθενείς αναφέρθηκε ότι εμφάνισαν υπογλυκαιμία και επιληπτικές κρίσεις, σοβαρές παρενέργειες που δείχνουν ότι το προϊόν περιείχε ινσουλίνη αντί για το δραστικό συστατικό του Ozempic, την σεμαγλουτίδη.
omegalive.com.cy