20/07/2024
Κύπρος
Κοινωνία Πρωτοσέλιδα

Στα δικαστήρια στέλνει Αεροπορική Εταιρεία η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ)

Με ανακοίνωση της η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων αναφέρετε στα περιστατικά και την ταλαιπωρία που υπέστησαν μέλη της Εθνικής αποστολής που έλαβαν μέρος στο 5ο Ευρωκοινοβούλιο ατόμων με αναπηρίες στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

Σε απίστευτες ταλαιπωρίες υποβλήθηκαν τα 17 μέλη της εθνικής αποστολής της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) που πήραν μέρος στο 5ο Ευρωκοινοβούλιο των ατόμων με αναπηρίες, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη, 23 Μαΐου, 2023.

Στο ταξίδι της επιστροφής μετά τη λήξη του 5ου Ευρωκοινοβουλίου τα 17 μέλη της αποστολής αντιμετώπισαν απάνθρωπη μεταχείριση και τη σκληρότητα των αρχών του αεροδρομίου της Βιέννης όπου έκαναν ενδιάμεσο σταθμό και πολύ περισσότερο των Αυστριακών Αερογραμμών που θα τους μετέφεραν στην Κύπρο.

Λόγω 25λεπτης καθυστέρησης της πτήσης από Βρυξέλλες στη Βιέννη, τα μέλη της αποστολής των ατόμων με αναπηρίες υποχρεώθηκαν σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν το αεροπλάνο για την Κύπρο. Οι αποστάσεις μέσα στο αεροδρόμιο της Βιέννης ήταν τεράστιες και με μεγάλη δυσκολία τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα κατάφεραν να φτάσουν έγκαιρα στην προκαθορισμένη θυρίδα επιβίβασης. Κάθονταν, δυστυχώς, στις τελευταίες θέσεις του αεροπλάνου από τις Βρυξέλλες και έπρεπε να περιμένουν μέχρι που να κατέβουν όλοι οι άλλοι επιβάτες για να βγουν στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Δεν τέθηκαν στη διάθεση τους κατάλληλα μέσα μετάβασης από το ένα αεροπλάνο στο άλλο, ενώ όταν έφτασαν μπροστά στη θυρίδα, λίγα μέτρα από τη πτήση για την Κύπρο, βρήκαν τους υπαλλήλους που έκαναν τον έλεγχο να ετοιμάζονται να κλείσουν. Ενημερώθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας ότι άλλα τέσσερα άτομα πλησιάζουν ήδη στη θυρίδα, αλλά οι δυο υπάλληλοι όχι μόνο δεν περίμεναν αλλά δεν επέτρεψαν ούτε και στον ίδιο να επιβιβαστεί, παρ’ όλο που το αεροπλάνο ήταν ακόμα στη θέση του και υπήρχε όλος ο απαραίτητος χρόνος για επιβίβαση και των τελευταίων πέντε επιβατών από την ΚΥΣΟΑ. Αντί αυτού, οι υπάλληλοι του αεροδρομίου κατέβασαν τις βαλίτσες τους από το αεροπλάνο, καθώς και τις βαλίτσες επιβατών από την αποστολή της ΚΥΣΟΑ που βρίσκονταν ήδη μέσα σε αυτό και τις άφησαν στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Όσον αφορά τα πέντε μέλη της αποστολής της ΚΥΣΟΑ, αφού τους παρέπεμπαν από θυρίδα σε θυρίδα, τους εγκατέλειψαν αβοήθητους στο αεροδρόμιο, αρνούμενοι αρχικά να προβούν ακόμα και στις κατάλληλες διευθετήσεις για τη διαμονή τους και τον άμεσο επαναπατρισμό τους.

Στο μεταξύ σε προσπάθεια της ΚΥΣΟΑ να εξασφαλίσει πληροφορίες από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις περιπτώσεις αυτές για υποβολή παραπόνου στις αρμόδιες αρχές, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλά κενά όσον αφορά την εξυπηρέτηση των επιβατών με μειωμένη κινητικότητα στη χώρα μας.

Οι πιο πάνω ενέργειες (καθυστέρηση πτήσης, απώλεια πτήσης ανταπόκρισης, απαγόρευση επιβίβασης, φθορές σε αποσκευές) και οι συγκεκριμένες εξελίξεις παραβιάζουν κατάφορα τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, σχετικά με τα «δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς» και τα ανθρώπινα τους δικαιώματα γενικότερα.

Η ΚΥΣΟΑ προχωρεί άμεσα σε καταγγελία εναντίον των αρμόδιων εθνικών αρχών και της αεροπορικής εταιρείας, ενώ οι επηρεαζόμενοι δε θα διστάσουν να προχωρήσουν και σε αγωγές ενώπιον Δικαστηρίου για αποζημιώσεις και για αποκατάσταση των επηρεαζόμενων επιβατών με αναπηρίες.