30/05/2024
Κύπρος
Κοινωνία Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Συγκλονίζει η καταγγελία της Βουλεύτριας των Οικολόγων, Αλεξάνδρας Ατταλίδου: “Βρήκα συγγενή μου στο γηροκομείο δεμένο σε καρέκλα”

Συγκλονίζει η καταγγελία της Βουλεύτριας των Οικολόγων, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η οποία, ανέφερε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ότι μετέβη σε οίκο ευγηρίας για να επισκεφθεί συγγενικό πρόσωπο και το βρήκε δεμένο σε καρέκλα. Η απάντηση που έλαβε; Ο ηλικιωμένος… γέρνει!

Το περιστατικό αναφέρθηκε στο πλαίσιο συζήτησης για τα άτομα τρίτης ηλικίας και την εξέταση του θέματος από την Βουλή, με πρωτοβουλία των Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Ρίτας Σούπερμαν, Φωτεινής Τσιρίδου και Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Όπως σημειώθηκε, τα προβλήματα των ηλικιωμένων στη χώρα μας είναι πάρα πολλά και δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις υποδομές, αλλά και με τις υπηρεσίες που παρέχονται στα άτομα αυτά, την έλλειψη πραγματικής δημιουργικής απασχόλησης και πολλά άλλα.

Εξάλλου, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αναφορικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στις στέγες ηλικιωμένων εκκρεμεί από το 2013.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου, χαιρέτισε το γεγονός ότι υπάρχει κινητικότητα γύρω από το θέμα, κάνοντας αναφορά στον Φορέα Τρίτης Ηλικίας που ετοιμάζεται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και τον σχεδιασμό Εθνικής Στρατηγικής για την Τρίτη Ηλικία σε θέματα υγείας, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη.

Μιλώντας για τα περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων, αλλά και τα προβλήματα στις υποδομές οίκων ευγηρίας, επέστησε την προσοχή στις οικογένειες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά.

Σημείωσε δε ότι στην Κύπρο υπάρχουν μόλις τρία κρατικά γηροκομεία, στην Πάφο, στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, με αυτά της Πάφου και της Λεμεσού να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

alphanews.live