30/05/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Συνάντηση ΠτΔ – Συνδέσμου Τραπεζών: Στο επίκεντρο η ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τραπεζών.

Μετά τη συνάντηση, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τραπεζών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντάλλαξε απόψεις μαζί τους για το πώς θα μπορεί να είναι πιο ισχυρό, πιο αξιόπιστο το τραπεζικό μας σύστημα προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας, της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Ένα ισχυρό και αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να δώσει στη χώρα μας πάρα πολλά οφέλη.

Έγιναν άλματα τα τελευταία χρόνια, έγιναν πολλές προσπάθειες και η Κυβέρνηση πιστεύει ότι και στις παρούσες συνθήκες η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος είναι το Α και το Ω για την προσέλκυση των επενδύσεων, για την οικονομική ανάπτυξη, πάντα με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία».

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργού Οικονομικών για απορρόφηση μέρους της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων για συνεπείς δανειολήπτες, αλλά και για αύξηση των καταθετικών επιτοκίων.

Ερωτηθείς για το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «θεωρούμε ότι θα πρέπει να διαφυλαχθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες, τα ευάλωτα νοικοκυριά και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες. Υπάρχουν, ήδη, πάρα πολλά προγράμματα όπως το ‘Εστία’, το ‘Οικία΄, το ‘Ενοίκιο έναντι Δόσης’, αλλά και το θέμα του Ειδικού Δικαστηρίου. Από κει και πέρα το πλαίσιο πρέπει να δίνει τη δυνατότητα να μπορούν οι τράπεζες να λαμβάνουν αυτά που οφείλουν οι δανειολήπτες και δη οι κακοπληρωτές. Μέσα σε ένα τέτοιο ισορροπημένο πλαίσιο πιστεύω ότι διασφαλίζουμε ένα σωστό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτή είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης, και εντός των ημερών θα υπάρξει και νέο σχέδιο που θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο» για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων ομάδων.

omegalive.com.cy