23/06/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Ο Δρ. Κωστρίκκης για τη Νόσο Χ: «Δεν υπάρχει καμία πανδημία αυτή τη στιγμή»

Καμία πανδημία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τονίζει ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκκης μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση και κάνει λόγο για πολύ μεγάλη δόση υπερβολής.

«Με τη δήλωση αυτή δημιουργήθηκε μια σύγχυση στον κόσμο και νομίζω πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν υπάρχει καμία πανδημία αυτή τη στιγμή.»

Εξηγεί ότι η λέξη «πανδημία» δημιουργήθηκε για να περιγράψει μια κατάσταση με εξάπλωση ιού και εξηγεί ότι δεν μπορεί όταν ένας ιός σκοτώνει γρήγορα να έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, αφού όταν κάποιος μολυνθεί και πεθάνει πολύ γρήγορα, δεν θα έχει τον χρόνο να το μεταδώσει και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει πανδημία με θνητότητα του 70%.

Όπως αναφέρει, η πανδημία του κορωνοϊού, είχε θνητότητα της τάξης του 1,2% και εξηγεί ότι είναι αυτός ο λόγος που δημιουργήθηκε η πανδημία, αφού αυτός που είχε μολυνθεί δεν πέθαινε γρήγορα, ούτε είχε άμεσα συμπτώματα, επομένως είχε τον χρόνο να το μεταδώσει και να εξαπλωθεί.

Προσθέτει ότι γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για να γίνει μια προετοιμασία για μια νέα ενδεχόμενη πανδημία, πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι για μια νέα πανδημία, αλλά να είμαστε και εξαιρετικά προσεκτικοί για τις δηλώσεις που κάνουμε προς τον κόσμο.

«Δεν υπάρχει κανένας ιός, κανένα βακτήριο που να ονομάζεται Χ, καμία πανδημία αυτή τη στιγμή.»

Κάλεσε επίσης τους Κύπριους επιστήμονες να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.

Ο Δρ. Κωστρίκκης δηλώνει ότι από επιστημονικής άποψης η πανδημία στην Κύπρο έχει τελειώσει και η Πολιτεία θα πρέπει να κάνει ένα διάγγελμα παρουσιάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα και να κηρυχθεί επίσημα η πανδημία.

alphanews.live