21/07/2024
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Την ενοχή του Μητροπολίτη τέως Κιτίου για άσεμνη επίθεση γυναίκας όταν ήταν 16 ετών αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας

Ενοχο έκρινε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο, στην κατηγορία της άσεμνης επίθεσης το 1981 εναντίον γυναίκας η οποία τότε ήταν 16 ετών. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση καθώς είναι η πρώτη φορά στα κυπριακά χρονικά που κρίθηκε ένοχος ανώτατος ιεράρχης.

Στο άκουσμα της απόφασης, το ακροατήριο αντέδρασε με χειροκροτήματα και φωνές εναντίον του Μητροπολίτη τέως Κιτίου.

Στην απόφασή της η δικαστής Εύη Ευθυμίου, αναφέρθηκε στη θέση ισχύος της εκκλησίας, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε ο ιεράρχης να πλήξει τη φήμη του. Σχολίασε ότι σε μια από τις εκρήξεις θυμού του ο ανώτατος ιεράρχης, κατά την αντεξέτασή του, δεν δίστασε να χτυπήσει το χέρι του στο Ευαγγέλιο.

Το δικαστήριο όρισε την 26η Μαΐου ως επόμενη δικάσιμο για τις αγορεύσεις για μετριασμό και απόφαση για ποινή.

Εντός της δικαστικής αίθουσας βρέθηκαν γυναίκες για στήριξη της παραπονούμενης ενώ ανέρτησαν πανό με το σύνθημα «εμείς αδερφή μου σε πιστεύουμε».

Σε δηλώσεις της η Σκεύη Κουκουμά μιλά για μια ιστορική απόφαση καθώς στην απόφαση του δικαστηρίου καταρρίπτει στερεότυπα. Επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλες καταγγελίες οι οποίες όμως δεν προχώρησαν γιατί «σκόνταφταν» στην πρώτη αθωωτική απόφαση αλλά και στο επιχείρημα «θα τα βάλετε με την εκκλησία ή θα βγάλετε το όνομα της μιτσιάς;».

«Έχει καταρρίψει στερεότυπα και της πατριαρχίας αλλά και του θεσμού της εκκλησίας»

Σχολίασε ότι δεν είναι αρκετό να μιλήσουν οι γυναίκες, πρέπει να βρίσκουν και ανταπόκριση.

«Δεν νομίζω να εκτεθεί μια γυναίκα για ένα τέτοιο θέμα, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, ψευδώς. Εκτίθεται η ίδια. Και ναι, πρέπει να επανέλθουμε και να ελέγξουμε τους θεσμούς, τις υπηρεσίες που θα λάβουν τις καταθέσεις.»

Σε δηλώσεις της το Ιδρυτικό μέλος του Δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών Ζέλια Γρηγορίου μιλά για νίκη της δημοκρατίας. 

«Είναι μια νίκη, παράγει δευτερογενές δίκαιο, όσο αφορά τον τρόπο με τον οποίον προσλαμβάνονται οι μαρτυρίες των θυμάτων, η καθυστέρηση στην καταγγελία. Διέλυσε σήμερα η δικαστής έναν προς έναν όλους τους μύθους που παράγονται για να δικαιολογούν βιαστές και κακοποιητές γυναικών και παιδιών.»

alphanews.live