09/12/2023
Κύπρος
Κύπρος

Τον διορισμό Μενελάου ως νέου διαπραγματευτή αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε απαντητική του επιστολή, στην επιστολή παραίτησης του διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, επιθυμεί όπως εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του για την άψογη έντιμη και ειλικρινή συνεργασία που καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταξύ τους συνεργασίας επέδειξε.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πολύχρονη συνεργασία που είχε με τον  κ. Μαυρογιάννη που κοινό στόχο είχε την επανένωση της πατρίδας μας, στη βάση των Ψηφισμάτων και αποφάσεων του Ο.Η.Ε. και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για ένα κράτος λειτουργικό, απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μαζί βίωσαν ελπίδες και απογοητεύσεις που δημιουργούσαν άλλοτε η πρόοδος και άλλοτε οι συχνές υπαναχωρήσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο Πρόεδρος μεταφέρει, επίσης, τις ευχαριστίες του για τη συμβολή του κ. Μαυρογιάννη στη διαμόρφωση των προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών και ιδιαιτέρως κατά την κρίσιμη σύνοδο του Κραν Μοντανά το 2017.

Ο Πρόεδρος κάνει, επίσης, αναφορά στην ορθή επισήμανση του κ. Μαυρογιάννη όσον αφορά την αδυναμία επιτυχούς έκβασης των συνομιλιών, η οποία οφείλετο στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και όχι σε λάθη ή παραλείψεις των Ελληνοκυπρίων, πολύ δε περισσότερο στα όποια τυχόν λάθη από πλευράς του κ. Μαυρογιάννη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως από τη 15η Μαΐου 2022, σε αντικατάσταση του κ. Μαυρογιάννη, διορίσει στη θέση του διαπραγματευτή τον κ. Μενέλαο Μενελάου, στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Μενελάου υπηρέτησε στο παρελθόν ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό, τόσο επί Προεδρίας του αειμνήστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου όσο και επί Προεδρίας του αειμνήστου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια.

Το παρασκήνιο της παραίτησης Μαυρογιάννη 

Την είδηση για την παραίτηση Ανδρέα Μαυρογιάννη δημοσιοποίησε ο «Πολίτης» στην κυριακάτικη έκδοσή του, αποδίδοντάς την εν μέρει και στην απουσία προοπτικής εξελίξεων στο κυπριακό. 

Στην επιστολή παραίτησής του, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο διπλωμάτης επικαλείται κυρίως προσωπικούς λόγους για την απόφασή του να αποχωρήσει από την θέση που υπηρέτησε για σχεδόν 9 συναπτά έτη. Συγκεκριμένα από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013, σχεδόν από την αρχή της πρώτης θητείας Αναστασιάδη στον προεδρικό θώκο. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην επιστολή του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την πικρία και την λύπη του για το γεγονός ότι παρά τις άοκνες προσπάθειες της ε/κ πλευράς, δεν έγινε κατορθωτός o στόχος της επανένωσης της Κύπρου, παραπέμποντας ευθέως στην τουρκική αδιαλλαξία. 

Ο συνειρμός πολλών, ότι ενδεχομένως η παραίτηση Μαυρογιάννη να σχετίζεται με το εκφρασθέν κατά το πρόσφατο παρελθόν ενδιαφέρον του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διαψεύδεται πάντως από τον κύκλο του πρώην διαπραγματευτή Μαυρογιάννη. 

«Η παραίτηση του κ. Μαυρογιάννη η οποία είναι πρωτοσέλιδο σήμερα, βγαίνει σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό.  Εμείς είχαμε σημειώσει και δυστυχώς επαληθευόμαστε αλλά υπογραμμίζω το δυστυχώς διότι είναι σε βάρος της χώρας μας και της προοπτικής για επίτευξη λύσης και επανένωσης του τόπου και του λαού.», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. 

Ο Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε την ανάγκη η κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αναφερόμενος εκ νέου και στην πρόταση που το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη.

ant1.com.cy