23/06/2024
Κύπρος
Κόσμος

Τουρκικό θρίλερ με «νικητή», αλλά όχι πρόεδρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, εκλέγεται ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας, καθώς κανένας εκ των υποψηφίων δεν έλαβε ποσοστό πέραν του 50% που θα του εξασφάλιζε την νίκη από τον πρώτο γύρο. Στις 4 μονάδες η διαφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κεμάλ Κιλιντστάρογλου.

Αποτελέσματα που διέψευσαν και τους δημοσκόπους στη χώρα, οι οποίοι έδιναν προεκλογικά προβάδισμα που άγγιζε ακόμη και το 5% στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε «πολύ σκληρός για να πεθάνει», όπως σχολιάζουν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και φαίνεται ότι έχει Βαθιές και απροσπέλαστες ρίζες στην τουρκική κοινωνία καταφέρνοντας να κόψει πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών με ένα ποσοστό που τον χρίζει και φαβορί για την επικράτηση στον δεύτερο γύρο.

Μια βραδιά πραγματικά θρίλερ, που ξεκίνησε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συγκεντρώνει ποσοστό πέραν του 60% και με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει από την πρώτη στιγμή το πρακτορείο Ανατολού για τεχνάσματα στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του θρίλερ της καταμέτρησης είχαμε δύο πηγές αποτελεσμάτων, του κρατικού πρακτορείου Anadolu και του αντιπολιτευόμενου Αnka που έδιναν διαφορετική εικόνα, έως κάποια στιγμή λίγο πριν τα μεσάνυχτα που τα αποτελέσματα συνέκλιναν.

Μάλιστα ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλουαπό το βήμα της έδρας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος είχε κάνει λόγο για σωρεία ενστάσεων σε περιοχές όπου οι ψήφοι υπέρ του ήταν περισσότερες, κάτι που καθυστερούσε την διαδικασία ενσωμάτωσης στα αποτελέσματα και αναφέρθηκε σε προσπάθεια μπλόκου της βούλησης του λαού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε μετά τα μεσάνυχτα στην Άγκυρα στο μπαλκόνι, και τραγούδησε μαζί με τις χιλιάδες των υποστηρικτών του που ζητωκράυγαζαν, ευχαριστώντας τους για την υποστήριξη και την ψήφο τους. Από την άλλη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, στην δική του εμφάνιση δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται από το μπαλκόνι και εμφανίστηκε βέβαιος για την νίκη του στον β γύρο.

Ο ρυθμιστής των εκλογών

Είναι ξεκάθαρα ο Σινάν Ογάν, που συγκέντρωσε ποσοστό έκπληξη πάνω από 5%. Άρχισε πάντως ήδη να κάνει παζάρια και μιλώντας στο Der Spiegel έθεσε ένα όρο προκειμένου να καλέσει τους οπαδούς του να στηρίξουν τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Να αποκλειστεί από το πολιτικό σύστημα το φιλοκουρδικό HDP.

Πρώτη αποτίμηση και πως διαμορφώνεται το σκηνικό ενόψει δεύτερου γύρου

Σαφώς νικητής είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρά την φθορά των 20 ετών στην εξουσία παρέμεινε ο πιο δημοφιλής μεταξύ των υποψηφίων. Να μην ξεχνάμε ότι προηγήθηκαν και οι φονικοί σεισμοί, που είχαν προκαλέσει οργή εναντίον της κυβένρησης για την ολιγωρία στην πρώτη της αντίδραση, ενώ είναι και η οικονομία και η ακρίβεια, που ήταν παράγοντες που έπλητταν την δημοτικότητά του.
Ωστόσο κατάφερε να αποσπάσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο, με οχημα την ιστορική προσέλευση στις κάλπες, η οποία άγγιξε το 93% και είδαμε και χθες εικόνες ψηφοφόρων να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε φορεία, με καροτσάκια, ακόμη και με αναπνευστήρες και ήταν ενδεικτικό της συσπείρωσης την υστάτη του ΑΚΡ.

Φυσικά η επικράτησή του στον πρώτο γύρο, ίσως έγκειται και στην αδυναμία του αντιπάλου του να εξαργυρώσει την αγανάκτηση του τουρκικού λαού σε ψήφο υπέρ του και ήδη άρχισαν να γράφονται και να λέγονται πολλά για την επιλογή του προσώπου που επελέγη για να είναι ο υποψήφιος της Συμμαχίας των 6, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι οι Δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, ίσως να ήταν επιλογές νίκης ακόμη και από τον πρώτο γύρο.

Τώρα αν θέλουμε να δούμε την μεγάλη εικόνα ενόψει και των εκλογών της 28ης Μαΐου, το ποσοστό που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν του επιτρέπει να βλέπει την επανεκλογή του με αισιοδοξία, ενώ και οι ισορροπίες όπως διαμορφώθηκαν στην Βουλή, επίσης ευνοούν τον Τούρκο Πρόεδρο.

Βαρύνοντα ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να διαδραματίσουν και οι πρώτες εντυπώσεις, δίνοντας την αίσθηση του νικητή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ταυτόχρονα της αμηχανίας στους κόλπους της αντιπολίτευσης, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ενωμένη και με τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ως απόλυτο φαβορί, χωρίς, ωστόσο, τελικά να καταφέρει να κάνει την ανατροπή.

Στοχεύοντας στην μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο δεύτερο γύρο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επενδύει στο αφήγημα της μικρής διαφοράς από τον Τούρκο Πρόεδρο και με «σημαία» την μικρή διαφορά, το στρατόπεδο του θα επιχειρήσει να διατηρήσει την υψηλή συσπείρωση στην εκλογική του βάση ενόψει του δεύτερου γύρου, ο οποίος θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, εκτός από τις ψήφους του Ογάν, στο αποτέλεσμα της κάλπης των Τούρκων πολιτών του εξωτερικού.

Για την αντιπολίτευση μεταξύ τω ν θετικών είναι και η επικράτηση στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη. Αξίζει τέλος να πούμε και πώς ψήφισαν οι Τούρκοι του εξωτερικού. Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu για το πώς ψήφισαν οι Τούρκοι του εξωτερικού. Ξεκάθαρη η υπεροχή του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου στις ΗΠΑ τον Καναδά, το ΗΒ, την Ελλάδα και την Αυστραλία, με πολύ υψηλά ποσοστά.

Οι Τούρκοι της Γαλλίας και της Γερμανίας στηρίξαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ στα κατεχόμενα, το 54% ψήφισε Κεμάλ Κιλινσντάρογλου ενώ τον Ερντογάν στήριξε το 36,59%.

ant1live.com