02/12/2023
Κύπρος
Κοινωνία Κύπρος

Τρία χρόνια από τον “Ορέστη”: Το χρονικό της φρίκης που συγκλόνισε την Κύπρο

Τρία χρόνια από την πολύκροτη «υπόθεση Ορέστης» και οι μνήμες ξυπνούν…

Η 14η Απριλίου 2019 έμελλε να σημαδέψει την σύγχρονη ιστορία του τόπου και να καταστεί η απαρχή της σταδιακής αποκάλυψης της φρικιαστικής δράστης του πρώτου Κύπριου serial killer.

Οι εξελίξεις καταιγιστικές. Επί 2 ολόκληρους μήνες, η κοινωνία παρακολουθούσε εμβρόντητη τις απεγνωσμένες ενέργειες Αστυνομίας – Πυροσβεστικής σε Κόκκινη Λίμνη και λίμνη Μέμι.

Ο απολογισμός της μακάβριας δράσης του πρώην Αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς Νίκου Μεταξά σοκάρει το παγκόσμιο…

5 γυναίκες και 2 ανήλικα κορίτσια, έχασαν τη ζωή τους στα χέρια του στυγνού εγκληματία.

– η 38χρονη Μαίρη Ρόους από τις Φιλιππίνες και η μόλις 6 ετών κόρη της Σιέρα

– Η Αριάν Παλάνας 28χρονών και πάλι από τις Φιλιππίνες

– Η 30 ετών Νεπαλέζα, Κατ Χανού

– η ρουμανικής καταγωγής Λίβια Μπουένα 36 χρόνων και η 8χρονη κόρη της Elena-Natalia

– Η 30χρονη Μαρικάρ Βαλντέζ από τις Φιλιππίνες.

Η υπόθεση αναδεικνύει τα κενά στις αστυνομικές διαδικασίες για υποθέσεις ελλειπόντων προσώπων και προκαλεί πολιτικούς κλυδωνισμούς.

Επικαλούμενος πολιτική ευθιξία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου υποβάλλει την παραίτησή του για να ακολουθήσει 24 ώρες μετά η παύση του Αρχηγού Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου από τον ΠτΔ…

Στις 24 Ιουνίου, ο αυτοαποκαλούμενος «Ορέστης» καταδικάζεται σε 7 φορές ισόβια, με τον ίδιο ενώπιον του δικαστηρίου να απολογήθηκε στις «ψυχές των θυμάτων», και να δηλώνει πως δεν έχει βρει ξεκάθαρη απάντηση στο πως κατάφερε να φτάσει σε αυτά τα εγκλήματα.

Ευθύνες

Τον Μάιο του 2020, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, έδινε οδηγίες για την ποινική δίωξη 15 Αστυνομικών που χειρίστηκαν τις καταγγελίες των εξαφανίσεων, με την κατηγορία της παράλειψης υπηρεσιακού καθήκοντος. Η νέα ηγεσία της Νομικής υπηρεσία ωστόσο αποφάσισε να μην προχωρήσουν οι ποινικές διώξεις ανοίγοντας το δρόμο για πειθαρχικές. Μόλις πριν από λίγες μέρες δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες από τον Αρχηγό Αστυνομίας για να λάβουν πειθαρχικό κατηγορητήριο…

Μικρογραφία

Πηγή: alphanews.live