02/12/2023
Κύπρος
Κοινωνία

Τροχαία: 6,452 καταγγελίες σε μια εβδομάδα: Βιαστικοί 4,486 οδηγοί, άλλοι…απασχολημένοι

Συνολικά 6,452 εξώδικες καταγγελίες για διάφορα τροχαία αδικήματα, προέκυψαν από τροχονομικούς οδικούς ελέγχους, από μέλη του Ειδικού Ουλαμού Μοτοσικλετιστών (Ε.Ο.Μ.Ο), των Ουλαμών Πρόληψης Οδικών Δυστυχημάτων (Ο.Π.Ο.Δ) Αρχηγείου και Αυδήμου και μέλη της Τροχαίας, στους αυτοκινητόδρομους και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο παγκύπρια, την εβδομάδα που μας πέρασε.

Οι παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι διεξήχθηκαν μεταξύ των ωρών 6π.μ. της Κυριακής 15/05/22 και 6π.μ. σήμερα Κυριακή 22/05/2022, στο πλαίσιο της πρόληψης οδικών τροχαίων συγκρούσεων, της αποτροπής και καταστολής αδικημάτων οχληρίας από αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες και της νεανικής παραβατικότητας.

Η πλειοψηφία των καταγγελιών, αφορούσε αδικήματα, τα οποία αποδεδειγμένα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων.

Από αυτές ξεχωρίζουν 4,486 καταγγελίες, οι οποίες διενεργήθηκαν για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και 199 καταγγελίες για οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού τηλεφώνου).

Άξιες αναφοράς είναι επίσης και οι καταγγελίες που αφορούν παραβιάσεις σημάτων τροχαίας, αδικήματα για τα οποία τα μέλη της Αστυνομίας προέβηκαν συνολικά σε 636 καταγγελίες, καθώς και οι καταγγελίες για οδήγηση μηχανοκίνητου οχήματος χωρίς άδεια κυκλοφορίας σε ισχύ, οι οποίες ανήλθαν στις 248.

Εξάλλου, οι καταγγελίες που αφορούν μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στάθμευση σε χώρους στάθμευσης αναπήρων και παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, ανήλθαν στις 315.

Επίσης, προέκυψαν άλλες 69 καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και άλλες 499 εξώδικες καταγγελίες για διάφορα άλλα τροχαία αδικήματα.

Επιπρόσθετα, από την περασμένη Κυριακή μέχρι το πρωί σήμερα, εντοπίστηκαν από τα μέλη της Τροχαίας 37 πρόσωπα να οδηγούν μηχανοκίνητα οχήματα υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι βάσει των ετήσιων αναφορών της Αστυνομίας:

Κατά το έτος 2018 σημειώθηκαν 17 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις από σύνολο 44, που οφείλονταν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών, με 19 νεκρούς από σύνολο 49, ως ακολούθως:
Αλκοόλη: 11 νεκροί
Αλκοόλη και ναρκωτικά: 4 νεκροί
Ναρκωτικά: 4 νεκροί

Εξάλλου, κατά το έτος 2019 σημειώθηκαν 12 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις από σύνολο 52, που οφείλονταν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών, με 12 νεκρούς από σύνολο 52, ως ακολούθως:
Αλκοόλη: 5 νεκροί
Αλκοόλη και ναρκωτικά: 1 νεκρός
Ναρκωτικά: 6 νεκροί

Κατά το έτος 2020 (έτος έναρξης της πανδημίας) σημειώθηκαν 11 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις από σύνολο 48, που οφείλονταν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών, με 11 νεκρούς από σύνολο 48, ως ακολούθως:
Αλκοόλη: 7 νεκροί
Αλκοόλη και ναρκωτικά: 1 νεκρός
Ναρκωτικά: 3 νεκροί

Επίσης, κατά το έτος 2021 σημειώθηκαν 11 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις από σύνολο 44, που οφείλονταν στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών, με 11 νεκρούς από σύνολο 45, ως ακολούθως:

Αλκοόλη: 7 νεκροί
Αλκοόλη και ναρκωτικά: 3 νεκροί
Ναρκωτικά: 1 νεκρός

Οι στοχευμένοι έλεγχοι τροχαίας συνεχίζονται καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, σε όλο το οδικό δίκτυο παγκύπρια.

alphanews.live