02/12/2023
Κύπρος
Κύπρος Πρωτοσέλιδα

Ανησυχία για το “Blackout Challenge” στο TikTok τρομοκρατημένοι οι γονείς καλούν στο 1480 – ΒΙΝΤΕΟ

Οι διαδικτυακές προκλήσεις που αναδύονται και πολλαπλασιάζονται, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως Tik Tok, Facebook, με τρομακτική και δυνητικά επιβλαβή πρόθεση, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική και τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών, των εφήβων και των νέων έχουν θορυβήσεις γονείς και αρχές. 

Η εκπομπή Alpha Καλημέρα, με αφορμή το θάνατο και σοβαρό τραυματισμό παιδιών στο εξωτερικό ανέδειξε εκ νέου το θέμα του διαδικτυακού παιχνιδιού “blackout challenge”. 

Η εκπαιδευτική λειτουργός παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Παναγιώτα Χατζηττοφή ανέφερε πως το διαδίκτυο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών και το μεγάλο στοίχημα είναι οι γονείς να ενδυναμώσουν τα παιδιά τους ώστε να το αξιοποιούν με τρόπο που θα είναι θετικό εργαλείο στα χέρια τοςυ. 

“Οι διαδικτυακές προκλήσεις υπήρχαν πάντα. Το διαδίκτυο επιτρέπει πολύ πιο εύκολα τη διάδοση και το να έρθει πιο εύκολα στα παιδιά το κάνει ακόμη πιο δύσκολο και ενδεχομένως να επηρεάζει είτε συναισθηματικά είτε ακόμη και τη ζωή ενός παιδιού. Επομένως είναι σημαντικό και αναγκαίο να μας απασχολήσει. Όχι ως ένα μεμονωμένο φαινόμενο αλλά ένα μέρος συνόλου κινδύνου που υπάρχει στο διαδίκτυο”. 

Σημείωσε πως στην Κύπρο, αυτό που παρατηρείται είναι η χρήση της εφαρμογής Tik Tok από παιδιά κάτω των 13 ετών. 

“Eίναι χρήστες κοινωνικής δικτύωσης όπως Tik Tok ή facebook με αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία τους”. 

Το “blackout challenge” φαίνεται πως έχει θορυβήσει γονείς με αποτέλεσμα να καλούν το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου που διατηρεί τη γραμμή 1480 και να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες.  Σύμφωνα με Παναγιώτα Χατζηττοφή, ψηλά στη λίστα των κινδύνων είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός. 

“Θέλουν να μάθουν πως να προστατεύσουν τα παιδιά για τις διαδικτυακές προκλήσεις. Μπορούμε να τους δώσουμε πληροφόρηση, αν επιτρέπεται να έχω κοινωνικά δίκτυα, αν είναι κλειδωμένα, ποιες φωτογραφίες μπορώ να κοινοποιώ. Το κομμάτι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι ο πρώτος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν όλα τα κέντρα ασφαλούς διαδικτύου”. 

alphanews.live