30/05/2024
Κύπρος
Κόσμος

Τσαβούσογλου: Θα ανοίξουν αντιπροσωπείες του ψευδοκράτους σε δύο χώρες της ΕΕ

Δεν υπήρξε αναγνώριση του ψευδοκράτους, όμως θα ανοίξουν τώρα γραφεία αντιπροσωπείας του σε δύο χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για αναγνώριση και των «διαβατηρίων» του ψευδοκράτους. Για την Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «δεν έχει σημασία ποιος είναι πίσω της, αλλά ποιον έχει απέναντί της».

Σε συνέντευξη Τύπου στην Μερσίνα, ο κ. Τσαβούσογλου ρωτήθηκε από Τούρκο «βετεράνο της Κύπρου» για τον ρόλο της Αμερικής και απάντησε: «Έχουμε κάνει προσπάθειες για λύση στην Κύπρο. Ωστόσο, σε αυτή τη διαδικασία, είδαμε πολλές φορές, τόσο στο Κραν Μοντανά το 2017, όσο και στο σχέδιο Ανάν το 2004, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους. Δεν θέλουν να μοιραστούν την εξουσία, πόσο μάλλον την κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, ούτε καν το νερό και το ρεύμα. Σίγουρα ακούτε τι λένε εκεί οι θρησκευτικοί ηγέτες».

«Ανεξάρτητα από αυτό όμως, είμαστε περήφανοι, τα κόκκαλα των μαρτύρων μας δεν θα πονέσουν ποτέ, γιατί ξαναφτιάχνουμε την Κύπρο. Επί 20 χρόνια [Σ.Σ. διάστημα διακυβέρνησης AKP], ό,τι κάναμε στην Κύπρο συνέβαλε τόσο στην οικονομία όσο και στις υποδομές της. Ιδού, πήραμε νερό από τη Μερσίνα» στην Κύπρο και «τώρα δουλεύουμε και στο θέμα του ηλεκτρισμού».

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, συνέχισε «ως εγγυήτρια χώρα, αφήσαμε ποτέ μόνους τους Τουρκοκύπριους; Από την πλευρά της διπλωματίας, ναι, δεν υπήρξε αναγνώριση, τώρα όμως θα ανοίξουν νέα γραφεία αντιπροσωπείας εντός ΕΕ, ελπίζουμε σε μία-δύο χώρες. Έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες για να ανοίξουμε γραφεία αντιπροσωπείας παντού και να αναγνωρίσουμε το διαβατήριο [Σ.Σ. του ψευδοκράτους]. Και πιο πρόσφατα ο Πρόεδρος μας έκανε έκκληση για αναγνώριση της τδβκ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».

«Εργαζόμαστε σκληρά για να αποκτήσει η τδβκ θέση στο διεθνές στερέωμα. Γι’ αυτόν το λόγο τα κόκκαλα των μαρτύρων μας δεν πονάνε», είπε ο Τούρκος Υπουργός – αναφερόμενος στο ψευδοκράτος – χρησιμοποιώντας σχετική φράση που τέθηκε κατά την ερώτηση.

«Γνωρίζουμε βέβαια ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θέλουμε όσον αφορά στην αναγνώριση. Ωστόσο πάντα προστατεύαμε και προστατεύουμε την Κύπρο, ως πατριώτες την πατρίδα τους. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Κύπρο που έχουν νιώσει άβολα με αυτό, αλλά ας είναι. Εννοώ στην τουρκική πλευρά, γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι από καιρό αναστατωμένη» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συνέχισε, λέγοντας πως «ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρέσβης (Φλέικ) έκανε μια δήλωση πρόσφατα, οι ΗΠΑ έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες όσο κι αν λένε ότι ‘δεν τασσόμαστε με καμιά πλευρά’. Με άλλα λόγια, η ισορροπία που διατηρούσαν οι ΗΠΑ έχει διαταραχθεί. Ήραν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς – για έναν χρόνο, λένε. Εγώ ρώτησα τον Μπλίνκεν ‘γιατί το έκανες αυτό;’ Η απάντησή του ήταν ότι ‘(Η Κύπρος) συνεργάστηκε μαζί μας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος’».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ακολούθως ότι «ο ελληνοκυπριακός τομέας είναι ένα από τα πιο γνωστά μέρη στον κόσμο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Όμως αδερφέ, χρειάζεται να τους δώσεις όπλα σε αντάλλαγμα; Σε ποιον δίνετε όπλα; Τα δίνετε για να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Τούρκων. Μα τι κάναμε; Εκείνοι λοιπόν πήραν την απόφαση και εμείς προχωρήσαμε σε επιπλέον ενισχύσεις, και συνεχίζουμε. Εκείνοι παίρνουν μια απόφαση; Εμείς κάνουμε ένα βήμα».

Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποιες βάσεις εκεί. Εμείς τους ρωτάμε και η απάντηση τους είναι ‘Το κάνουμε αυτό εναντίον της Ρωσίας, υπάρχει ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο’ κλπ. Αυτό που λέμε εμείς όμως – το λέμε για την Ελλάδα, το λέμε και για την ελληνοκυπριακή διοίκηση – είναι ότι σημασία δεν έχει ποιος βρίσκεται πίσω τους, σημασία έχει ποιος είναι απέναντί τους. Εφόσον εδώ είναι η Τουρκία, τα υπόλοιπα δεν είναι σημαντικά».

omegalive.com.cy