21/07/2024
Κύπρος
Κύπρος

«Ξύπνησαν» τα φίδια στην Κύπρο – «Δεν περιμένω να τα αγαπήσουμε» (vid)

Για το «ξύπνημα» των φιδιών στην Κύπρο μίλησε το Μεσημέρι και Κάτι ο ιδιοκτήτης του Ερπετολογικού Κέντρου Κύπρου, Γιάννης Αγγελή.

Αρχικά ξεκαθάρισε ότι στην Κύπρο έχουμε οκτώ είδη φιδιών, εκ των οποίων μόνο η φίνα (ή οχιά) έχει δηλητήριο. Εντούτοις, προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι ενήμερος για τα φίδια, αφού «είχαμε μεγάλο χειμώνα, τα φίδια ξύπνησαν και είναι γεμάτα δηλητήριο, τουλάχιστον οι οχιές, και αυτό παίζει πολύ ρόλο σε ένα ενδεχόμενο τσίμπημα».

Σημείωσε ότι κατά 99,9% το τσίμπημα από φίδι προκαλείται από ανθρώπινο παράγοντα, «δηλαδή είτε χτίζουμε στο φυσικό τους περιβάλλον, είτε βάζουμε νερό άσκοπα, είτε πάμε χωρίς κατάλληλη ενδυμασία στο χωράφι, είτε βγαίνουμε το βράδυ βόλτα σε απομονωμένες περιοχές».

Επεσήμανε ότι «δεν περιμένω από τη μια μέρα στην άλλη να αγαπήσουμε τα φίδια, είναι πολύ δύσκολο. Σε περίπτωση όμως τσιμπήματος, δεν κάνουμε καμιά ενέργεια, ούτε δένουμε, ούτε σκίζουμε είτε ρουφάμε το σημείο. Αντίθετα πηγαίνουμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Έχουμε χρόνο και οι γιατροί ξέρουν τι να κάνουν».

Όσον αφορά στα μέτρα προστασίας, έκανε αναφορά σε ειδικά φάρμακα για ψεκασμό των αυλών,  κόψιμο των χόρτων και καθάρισμα του χώρου από άχρηστα αντικείμενα και ξύλα. Επίσης, στα σπίτια με πισίνες, καλό είναι να βάζουν περισσότερη χλωρίνη μέσα στο νερό για να μην μυρίζει φρέσκο και να ελκύει τα φίδια.

sigmalive.com