17/09/2024
Κύπρος
Κύπρος

Υπεγράφη η Πρώτη Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, στη Λευκωσία

Υπεγράφη χθες η Πρώτη Συμφωνία Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου από την Υφυπουργό Πολιτισμού δρα Βασιλική Κασσιανίδου και την Υπουργό Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας δρα Λίνα Μενδώνη.

Πρόκειται για Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για τον Πολιτισμό που αποτελεί συνέχεια της συστηματικής συνεργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών, ως αποτέλεσμα των εργασιών του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο. Η Συμφωνία αντικαθιστά τα Μνημόνια Συνεργασίας των προηγούμενων ετών και αντανακλά τις νέες κατευθύνσεις και το περιεχόμενο της πολιτιστικής συνεργασίας, η οποία διευρύνεται στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού.

Η Συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή καλών πρακτικών που αφορούν στην οργάνωση αρχαιολογικών μουσείων με έμφαση στην ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκωσία, καθώς και στη διοργάνωση και ανταλλαγή περιοδικών εκθέσεων.

Ακολούθως, στη διμερή συνάντηση των αντιπροσωπειών του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας επιβεβαιώθηκαν οι άρρηκτοι δεσμοί, η στενή, γόνιμη και αμοιβαία επωφελής συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού.

Σημειώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται πολλή και εξαιρετικά σημαντική δουλειά, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, με τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, της Πύλης των Κινητών Μνημείων, το Ιστορικό Αρχείο Ανασκαφών και Αναστηλώσεων και τα αντίστοιχα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα λειτουργίας τους, με ουσιαστικά αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, της εκπαιδευτικής και της επενδυτικής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας για τα αντίστοιχα θέματα στην Κύπρο, ενώ προγραμματίζεται η αποστολή εμπειρογνωμόνων εντός του 2024.

Συμφωνήθηκε, περαιτέρω, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) στη διαμόρφωση και οργάνωση πωλητηρίων και πωλητέων ειδών στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Κύπρου, αλλά και στην εκπαίδευση Κυπρίων σπουδαστών στα εργαστήρια παραγωγής αντιγράφων του ΟΔΑΠ, καθώς και με τη συμμετοχή τους στα προγράμματα του ΙΕΚ Εκμαγείων, που προβλέπεται να λειτουργήσει άμεσα.

Αμοιβαίος στόχος, στο πλαίσιο της Συμφωνίας, είναι η ενίσχυση παραγωγών, συμπαραγωγών και συμμετοχών θεατρικών σχημάτων σε φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα με επιδίωξη τακτικής παρουσίας της Κύπρου σε όλα τα σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Επιβεβαιώθηκε, παράλληλα, η πολιτική βούληση των δύο πλευρών για την ενίσχυση της παραδοσιακής και της σύγχρονης χειροτεχνίας με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, ενίσχυση των χειροτεχνών και των σχεδιαστών, διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνολικά τη δημιουργία στρατηγικών προγραμμάτων ανασύστασης και ανάπτυξης της χειροτεχνίας στις δύο χώρες, οι οποίες διαθέτουν μακρά και σημαντική παράδοση στο είδος.

Συμφωνήθηκε, επιπρόσθετα, η ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών, και ιδιαίτερα της UNESCO, δεδομένης της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει η Ελλάδα στην προετοιμασία των φακέλων υποψηφιότητας, προς όφελος των αντιστοίχων κυπριακών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών από παράνομη διακίνηση, με τις δύο χώρες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικτύου με άλλες χώρες της Μεσογείου, με τις οποίες Ελλάδα και Κύπρος έχουν άριστη πολιτιστική συνεργασία. Η Κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ενεργήσει δυναμικά και με πλήρη αποφασιστικότητα τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει κάθε παράνομη διακίνηση, έχοντας λάβει σειρά μέτρων κατά της λεηλασίας και της κλοπής των πολιτιστικών αγαθών σε νομοθετικό, διοικητικό και εκτελεστικό επίπεδο στο εσωτερικό της χώρας και να επιδιώξει συντονισμένη διεθνή δράση στον συγκεκριμένο τομέα.