12/12/2024
Κύπρος
Κύπρος

Υπερψηφιστήκε στη Βουλή πρόταση νόμου για ποινικοποίηση της εκδικητικής πορνογραφίας

Υπερψηφιστήκε από την Ολομέλεια πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά και ποινικοποιεί τη μη συναινετική χρήση προσωπικού υλικού σεξουαλικού περιεχομένου, την «εκδικητική πορνογραφία».

Η πρόταση εγκρίθηκε με 34 ψήφους υπέρ και 1 αποχή.

Ο κ. Κουκουμάς ανέφερε ότι σήμερα ψηφίζεται μια δρακόντεια νομοθεσία με ένα ισχυρό νομοθετικό τείχος προστασίας για ένα ραγδαία διαδεδομένο έγκλημα που παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, εξοντώνει το θύμα κοινωνικά και ηθικά και για ένα έγκλημα που συντελείται τόσο εύκολα και αφορά και παραποιημένο υλικό μέσο τεχνητής νοημοσύνης.

Είπε ότι το φαινόμενο αφορά κυρίως γυναίκες και κορίτσια και ότι με βάση στοιχεία πενταετίας έως το 2022, έγιναν 65 καταγγελίες, από τις οποίες 17 αφορούσαν άνδρες. Ανέφερε επίσης ότι το κέντρο ασφαλούς διαδικτύου έλαβε 338 καταγγελίες για απειλές οικονομικής φύσεως από δράστες.

Ο εισηγητής της πρότασης νόμου ανέφερε ότι το αδίκημα της μη συναινετικής χρήσης προσωπικού υλικού σεξουαλικού περιεχομένου προβλέπεται στις διατάξεις του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, όμως μόνο όσον αφορά αδικήματα που τελούνται εις βάρος των γυναικών και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 14 χρόνια.

Ανέφερε επίσης ότι η πρόταση προνοεί και περιπτώσεις που μπορεί με δικαστική απόφαση να εμποδιστεί η διάδοση αυτού του υλικού τις πρώτες ώρες και να μπαίνει φραγμός στις ιστοσελίδες.

Εξήγησε ότι σκοπός είναι η θέσπιση νομοθεσίας που να καλύπτει και αδικήματα που διαπράττονται εναντίον των αντρών.

Τα προβλεπόμενα στην πρόταση νόμου αδικήματα αφορούν μόνο σε πράξεις που τελούνται εις βάρος ενήλικων προσώπων. Η πρόταση, όπως ψηφίστηκε, περιλαμβάνει και πρόνοια ώστε να καθίσταται σαφές ότι συναίνεση από την πλευρά του προσώπου που απεικονίζεται στο υλικό σεξουαλικού περιεχομένου, στη δημιουργία του εν λόγω υλικού ή στην απόκτησή του από άλλο πρόσωπο, δεν συνιστά υπεράσπιση ή ελαφρυντικό παράγοντα, κατά την επιμέτρηση της ποινής.

Προστέθηκε και επιβαρυντικός παράγοντας, σε περίπτωση κατά την οποία το υλικό σεξουαλικού περιεχομένου περιέλθει σε γνώση παιδιού σε μεταγενέστερο στάδιο και παράγοντας ο οποίος αφορά αδικήματα τα οποία διαπράχθηκαν με σκοπό τον εκφοβισμό ή/και τον εξευτελισμό ή/και την παρενόχληση του θύματος ή/και την πρόκληση συναισθηματικής διαταραχής ή/και οικονομικής ή άλλης ζημιάς ή βλάβης ή/και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

Επιβαρυντικοί παράγοντες προστέθηκαν και όταν το υλικό σεξουαλικού περιεχομένου περιλαμβάνει ή/και συνοδεύεται από προσωπικές πληροφορίες του θύματος οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν στον εντοπισμό του από οποιοδήποτε άτομο κατέχει ή παρακολουθεί το εν λόγω υλικό και όταν κατά την τέλεση του αδικήματος ο δράστης προβαίνει σε εξευτελιστικά, προσβλητικά, απαξιωτικά ή/και μειωτικά σχόλια ή/και όταν το υλικό σεξουαλικού περιεχομένου δημιουργήθηκε χωρίς τη συναίνεση του προσώπου το οποίο απεικονίζεται σε αυτό.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Όλοι οι Βουλευτές που πήραν τον λόγο, με εξαίρεση τον ανεξάρτητο Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, έδωσαν τα εύσημα στον κ. Κουκουμά για την πρότασή του.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι σήμερα η Βουλή στέλνει ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής σε αυτόν τον εξευτελισμό και διασυρμό και αντιμετωπίζει με ποινικοποίηση ένα θέμα που παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Ανέφερε ότι είναι ένα έγκλημα και δεν εύχεται σε κανέναν ποτέ στη ζωή του να το ζήσει, είτε πρόκειται για γυναίκα, είτε για άντρα.

Ο Νίκος Τορναρίτης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ, εξέφρασε προβληματισμό για αναφορά στο κείμενο που ποινικοποιεί και την συναίνεση στο να σταλεί και σε τρίτο πρόσωπο. Ανέφερε ότι αυτό ανοίγει τον κύκλο και περιπλέκει τα πράγματα.

Η Φωτεινή Τσιρίδου, Βουλευτής ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι με το νόμο δείχνουμε μηδενική ανοχή και επιβάλλουμε εξοντωτικές ποινές σε ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά και την ανταλλαγή ευαίσθητου υλικού και στο διαδίκτυο με οικονομικό όφελος για τους δράστες και με καταστροφικές συνέπειες για το θύμα για μια ολόκληρη ζωή.

Τόνισε την ανάγκη για προστασία των παιδιών μας και σωστή εκπαίδευση γιατί υπάρχει κατάχρηση τεχνολογίας. Για τους διάφορους προβληματισμούς που διατυπώνονται, ανέφερε πως υπάρχει νομολογία για να καθοδηγεί τα δικαστήρια και πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, Βουλευτής ΑΚΕΛ, εξήγησε τα περί συναίνεσης στο να σταλεί σε τρίτο πρόσωπο και κατά πόσο αυτό είναι ελαφρυντικό λέγοντας ότι το τρίτο άτομο δεν έχει ελαφρυντικό να το στείλει σε τέταρτο κ.ο.κ.

Ο Άριστος Δαμιανού, Βουλευτής ΑΚΕΛ, είπε ότι το κείμενο είναι αυστηρώς γραμμένο και έτυχε ενδελεχούς ανάλυσης και αξιολόγησης και αν υπάρχει προβληματισμός, καλύτερα “να αφήσουμε να τρέξει ο νόμος” και να αξιολογηθεί.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που ακούστηκαν για την αυστηρότητα της ποινής αναφέροντας πως πρόκειται για έγκλημα όπου η ζημιά και το κακό μπορεί να διαρκέσει για μια ολόκληρη ζωή για τα θύματα όπως ακριβώς η ζημιά είναι μόνιμη και σε περιπτώσεις δολοφονιών ή βιασμών.

Ο κ. Θεμιστοκλέους συμφώνησε ότι πρόκειται περί μάστιγας και ότι ο σκοπός της νομοθεσίας είναι θεμιτός, αλλά διαφώνησε πολύ έντονα στο ύψος της ποινής αναφέροντας ότι αυτή η ποινή προβλέπεται σε υποθέσεις δολοφονίας και βιασμού.

Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει αναλογικότητα ενώ διαφώνησε και με τα περί συναίνεσης λέγοντας ότι όταν συναινείς η βασική αρχή είναι ότι δεν μπορείς να εκθέτεις τον εαυτό σου και να μην αναλαμβάνεις τις συνέπειες.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι πρόκειται για τη χειρότερη μορφή βίας, για καταστροφή προσωπικοτήτων και ζωών. Τόνισε ότι η κατάσταση στην Κύπρο ειδικά για τις γυναίκες είναι χειρότερη και τόνισε την ανάγκη να προφυλάξουμε και τα παιδιά μας από τέτοιου είδους συμπεριφορές.

politis.com.cy