21/09/2024
Κύπρος
Πολιτική

Πίεση Ευρωκοινοβουλίου προς Τουρκία για να δώσει πρόσβαση στα αρχεία για αγνοουμένους στην Κύπρο: «Κατανοήστε τον πόνο των οικογενειών»

Η ευρωβουλευτής Isabel Santos, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των αγνοουμένων στην Κύπρο, απηύθυνε έκκληση για περισσότερη συνεργασία για την ταυτοποίηση των οστών και κάλεσε τους πολίτες που κατέχουν πληροφορίες να τις δώσουν στη ΔΕΑ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με Κύπριους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η κα Σάντος, σημείωσε το «βαρύ φορτίο» που υφίστανται οι οικογένειες, γενιές και γενιές, περιμένοντας τα λείψανα αγνοουμένων για πάνω από 50 χρόνια.

Η ευρωβουλευτής, ζήτησε συλλογικές προσπάθειες για την προώθηση των συνθηκών ώστε η Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) να επιτύχει στην αποστολή της, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης χρηματοδότησης για την προσαρμογή στη νέα τεχνολογία και τις νέες μεθοδολογίες, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε στρατιωτικά αρχεία και πιθανούς τόπους ταφής.

Αναγνώρισε τις προκλήσεις που θέτει το πολιτικό πλαίσιο, αλλά τόνισε τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του ζητήματος. “Οι οικογένειες έχουν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη μνήμη”, υποστήριξε.

Αναφερόμενη στην ενδεχόμενη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο να πείσει τον τουρκικό στρατό, να παράσχει πρόσβαση στα αρχεία, η κα Σάντος, επιβεβαίωσε ότι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Απηύθυνε έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κατανοήσουν τον πόνο των οικογενειών και να συνεργαστούν για την επίλυση του προβλήματος.

“Είναι καιρός να σταματήσει η πολιτικοποίηση αυτού του ζητήματος”.

omegalive.com.cy