22/09/2024
Κύπρος
Κύπρος

Από τι τρέφεται τελικά το γιγαντιαίο ζωύφιο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο και προκάλεσε πανικό – Σε ποιες περιοχές συναντάται (ΕΙΚΟΝΑ)

Πανικό προκάλεσε η είδηση που έκανε λόγο για τον εντοπισμό γιγαντιαίου ζωύφιου στην Κύπρο που προκαλεί επώδυνα τσιμπήματα στα δάκτυλα των ποδιών.

Το γιγάντιο υδάτινο ζωύφιο, το οποίο εντοπίστηκε στην Κύπρο από επιστήμονες, δεν δαγκώνει τα ανθρώπινα δάκτυλα των ποδιών, διευκρίνισε την περασμένη Πέμπτη ο διευθυντής του Κυπριακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Άγριας Ζωής, Κεμάλ Μπασάτ.

Μιλώντας στην Cyprus Mail, ο Basat εξήγησε ότι το έντομο, γνωστό επιστημονικά ως Lethocerus patruelis, έχει βρεθεί στην Κύπρο και η ύπαρξή του στο νησί έχει επιβεβαιωθεί με βάση διάφορα δείγματα που συλλέχθηκαν.

«Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην ανατολική ακτή του νησιού, στην Αμμόχωστο και κοντά στην Αγία Νάπα, και συναντάται συνήθως σε παράκτιες περιοχές, δίπλα στη θάλασσα», είπε.

Ωστόσο μετά τον πανικό που προκλήθηκε, ήθελε να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι το έντομο δεν δαγκώνει τα ανθρώπινα δάκτυλα των ποδιών.

«Το εν λόγω έντομο δεν έχει δαγκώσει τα δάκτυλα των ποδιών του ανθρώπου ή οποιοδήποτε μέρος του ανθρώπινου σώματος», είπε.

Πρόσθεσε, «οι άνθρωποι που πηγαίνουν στις παραλίες δεν πρέπει να ανησυχούν ότι αυτό το έντομο είναι εκεί και πρόκειται να δαγκώσει τα δάκτυλα των ποδιών τους. Ενώ το έντομο είναι παρόν σε παραλίες στην ανατολική ακτή του νησιού, δεν δαγκώνει τα ανθρώπινα δάκτυλα των ποδιών. Υπήρξε έρευνα σχετικά με αυτό το έντομο από τον Kadir Bogac Kunt, ο οποίος εργάζεται μαζί μας. Έχει ένα άρθρο με κριτές που δηλώνει ξεκάθαρα ότι το έντομο δεν καταναλώνει τα ανθρώπινα δάκτυλα των ποδιών. Το γιγάντιο ζωύφιο του νερού στην πραγματικότητα τρέφεται με άλλα υδρόβια αρθρόποδα, γυρίνους και μικρά ψάρια», κατέληξε ο ειδικός.

omegalive.com.cy