21/09/2024
Κύπρος
Κύπρος

«Ε/κ εργαζόμενοι στις ΒΒ επιβεβαίωσαν ότι αεροσκάφη όντως μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ» (ΕΙΚΟΝΑ)

Η Βρετανία έχει δύο «Κύριες Περιοχές Βάσεων» που βρίσκονται στο νησί της Κύπρου – το Ακρωτήρι στα δυτικά και τη Δεκέλεια στα ανατολικά – οι οποίες είναι μεγάλες, άκρως μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών που αποτελούν το 2,5% της χερσαίας έκτασης του νησιού, αναφέρεται σε δημοσίευμα του TRT World.

Τους τελευταίους μήνες, το DeclassifiedUK και η Haaretz δημοσίευσαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ στον συνεχιζόμενο πόλεμo του στη Γάζα της Παλαιστίνης, χρησιμοποιώντας βρετανικές αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια.

Η εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ αποκαλύπτει ισχυρισμούς ότι ο αμερικανικός στρατός προμήθευε κρυφά όπλα στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας τις βρετανικές βάσεις στο νησί. Πάνω από 40 μεταφορικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, 20 βρετανικά μεταγωγικά αεροσκάφη και επτά βαρέα μεταγωγικά ελικόπτερα που πιστεύεται ότι μεταφέρουν εξοπλισμό, όπλα και δυνάμεις έχουν πετάξει στη RAF Ακρωτήρι, την τεράστια βρετανική βάση στην υπό ελληνική διοίκηση Νότια Κύπρο. Από εδώ, φορτηγά αεροσκάφη προχώρησαν στην αεροπορική βάση Nevatim του Ισραήλ, αναφέρεται αναλυτικά στο δημοσίευμα.

Οι περισσότερες από τις αναφορές που αποκαλύπτουν τη μυστική προμήθεια όπλων του αμερικανικού στρατού στο Ισραήλ «έχουν εμφανιστεί από ελληνικές και ελληνοκυπριακές εφημερίδες, καθώς και από αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να υποδηλωθεί, αυτές οι αποκαλύψεις δεν προήλθαν από τον αραβικό κόσμο ή τις πηγές της Χαμάς», λέει ο Ισμαήλ Σαχίν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Bandirma Onyedi Eylul.

«Έχουν αναφέρει αύξηση πτήσεων από τη RAF Ακρωτήρι μέσω μαρτυριών, ιδίως καθώς υπάρχουν Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές τις βάσεις. Αυτοί οι μάρτυρες επιβεβαίωσαν ότι τα αεροσκάφη αυτά όντως μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ», διευκρινίζει σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Οι αναφορές δείχνουν σημαντική αύξηση των πτήσεων από την RAF Ακρωτήρι από το ξέσπασμα του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς γύρω από τη στρατιωτική εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στην περιοχή.

omegalive.com.cy