21/09/2024
Κύπρος
Κύπρος

ΠΔΣ για παύση Γενικού Ελεγκτή: εκφράζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στα μέλη της Δικαστικής Υπηρεσίας τα οποία είναι πρόσωπα ακέραια, ανεξάρτητα και έντιμα

Ο ΠΔΣ παρακολουθεί τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται με αφορμή την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, με την οποία απολύθηκε ο μέχρι πρότινος Γενικός Ελεγκτής για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Είναι με λύπη που παρατηρούμε ότι κάποιοι, κατά τρόπο απαράδεκτο, επιχειρούν να αμφισβητήσουν την εντιμότητα και την ακεραιότητα των μελών του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τέτοιες τοποθετήσεις αλλά και οποιεσδήποτε ενέργειες προς αυτό το σκοπό είναι επικίνδυνες για το Κράτος Δικαίου και για την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Ως το επαγγελματικό σώμα των δικηγόρων της Κύπρου, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του τομέα της Δικαιοσύνης στον τόπο μας, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις παθογένειες του δικαστικού συστήματος. Εργαζόμαστε σκληρά για να τις αντιμετωπίσουμε και έχουμε ασκήσει, πολλές φορές με έντονο τρόπο, την κριτική μας.

Παρά ταύτα, εκφράζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στα μέλη της Δικαστικής Υπηρεσίας τα οποία είναι πρόσωπα ακέραια, ανεξάρτητα και έντιμα. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δικαστήριά μας, η Δικαιοσύνη παραμένει σταθερός πυλώνας του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Τα δικαστήρια της Δημοκρατίας εκδικάζουν τις υποθέσεις που τίθενται ενώπιόν τους στη βάση των Νόμων και της Νομολογίας και μόνο.

Η κριτική επί των Δικαστικών Αποφάσεων είναι όχι μόνο επιτρεπτή αλλά και θεμιτή σε μια δημοκρατική και φιλελεύθερη κοινωνία.

Ωστόσο, η οποιαδήποτε κριτική θα πρέπει να είναι καλόπιστη και τεκμηριωμένη και να μην θέτει εν αμφιβόλω τους ίδιους τους θεσμούς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το ανώτερο δικαστικό σώμα του τόπου.

Ο ΠΔΣ δηλώνει την ετοιμότητά του να συνεχίσει να συνδράμει στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των θεσμών και του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, θα υπερασπιστεί σθεναρά την ανεξαρτησία των δικαστηρίων της Δημοκρατίας απέναντι σε οποιεσδήποτε απόπειρες υπονόμευσης.