21/09/2024
Κύπρος
Κοινωνία

«11 ευρώ το κιλό το ρίφι στη Λεμεσό» – Ακριβότερο κατά 20% το πασχαλινό τραπέζι (Βίντεο)

Ευαγγελία Νικολάου

Η ακρίβεια χτυπάει και το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο θα κοστίσει περίπου 20% περισσότερο συγκριτικά με πέρυσι. Καλεσμένος στην εκπομπή του Omega «ΑΙΧΜΕΣ», βρέθηκε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, Αντώνης Ιωάννου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε αναλυτικά στις αυξήσεις που έχουν παρατηρηθεί, καθώς και στους ελέγχους που πραγματοποιεί η Υπηρεσία Καταναλωτή ενόψει του Πάσχα.

«Εκείνο που παρατηρήσαμε από την περασμένη εβδομάδα, είναι πως έχουμε σοβαρές αυξήσεις που μας ανησυχούν», ανέφερε ο κ. Ιωάννου. Σύμφωνα στον τομέα των κρεατικών, αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο χοιρινό και στο κοτόπουλο. Μάλιστα οι εν λόγω αυξήσεις ανέρχονται γύρω στο 10%..

«Αύριο έχουμε και το παρατηρητήριο του Πάσχα, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν υπάρξει περεταίρω αύξηση», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Πάντως, σε τηλεφωνική παρέμβαση του πολίτης ανέφερε ότι «υπάρχουν κρεοπωλεία στη Λεμεσό που έχουν το αρνί και το ρίφι μέχρι και 11 ευρώ το κιλό», επομένως δεν γίνεται να παρατηρήθηκε αύξηση μόνο στο χοιρινό και στο κοτόπουλο.

Ο κ. Ιωάννου πάντως προτρέπει τους καταναλωτές πριν βγουν στην αγορά να κάνουν μία έρευνα αγοράς, χωρίς να αποκλείει πως ενόψει του Πάσχα θα υπάρξουν αυξήσεις και σε άλλα κρέατα και όχι μόνο, ακόμα κι αν μέχρι στιγμής η τιμή τους δεν έχει ανεβεί.

«Η δύναμη του καταναλωτή, είναι η δύναμη της επιλογής», είπε χαρακτηριστικά. Διευκρινίζοντας ωστόσο πως παρά το ότι παρατηρήθηκαν αυξήσεις, δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο περίμενε, πόσο μάλλον την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Υπηρεσία Καταναλωτή πάντως φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατηγορία του λαδιού, στο οποίο σημειώθηκε ιδιαίτερη αύξηση.

«Πρέπει να διερευνηθεί αν κάποιοι εκμεταλλεύονται την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αν αντί 5% βάζουν αύξηση 10%. Η υπόθεση λάδι είναι προς διερεύνηση. Πρέπει να δούμε τα τιμολόγια και τα αποθέματα, να βγάλουμε συμπεράσματα και προβλέπονται μεγάλες ποινές αναλόγως. Οι οδηγίες της Υπουργού, είναι πως σε όσα χρήζουν διερεύνησης πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και σε περίπτωση που χρειαστεί θα επιβληθεί πλαφόν», ξεκαθάρισε ο κ. Ιωάννου.

Πάντως αύξηση αυτό τον μήνα δεν παρατηρήθηκε στον τομέα των γαλακτοκομικών, ενώ μικρές ήταν οι αυξήσεις στο ψωμί.

«Έχουμε συνεχιζόμενες αυξήσεις σε ζυμαρικά και δημητριακά. Μήνα με τον μήνα ανεβαίνουν οι τιμές. Στον τομέα δημητριακά έχουμε 5-10% αύξηση συνολικά, με τον μέσο όρο να ανέρχεται στο 7%. Υπάρχει συσκευασία όμως με αύξηση στα 10%», επεσήμανε.

Δείτε όλα όσα ανέφερε στο πιο κάτω απόσπασμα:

omegalive.com.cy