22/09/2024
Κύπρος
Κύπρος

Navtex και προετοιμασίες για νέα γεώτρηση στο οικόπεδο 6 της ΑΟΖ (ΧΑΡΤΗΣ)

Νέα γεώτρηση ετοιμάζεται στην Κυπριακή ΑΟΖ  με τις προετοιμασίες ήδη να έχουν  ξεκινήσει. Γεωτρύπανο και υποστηρικτικά πλοία  βρίσκονται ήδη στην θαλάσσια περιοχή εντός της ΑΟΖ. 

Σύμφωνα με Navtex ημερομηνίας 27 Απριλίου 2022 που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες γεώτρησης. 

 (Αριθμός 11 στο χάρτη με μωβ χρώμα) 

 Κοντά στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem1000 το οποίο είχε μισθωθεί την προηγούμενη φορά από την εταιρεία ΕΝΙ. Αν και το Υπουργείο Ενέργειας δεν έχει ακόμη εκδόσει επίσημη ανακοίνωση για να επιβεβαιώσει το τεμάχιο που θα διενεργηθεί γεώτρηση,όπως όλα δείχουν πρόκειταιγια γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ που ανήκει στην κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου στις 10 Απριλίου δήλωσε πως αναμένεται η νέα γεώτρηση  της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL  τις επόμενες βδομάδες.

 Λίγο πιο κάτω (μάλλων εντός Αιγυπτιακής ΑΟΖ) βρίσκεται και το γεωτρύπανο Tungsteen Explorer  το οποίο επίσης διενεργούσε το προηγούμενο διάστημα εργασίες για λογαριασμό των Total-Eni

sigmalive.com