22/09/2024
Κύπρος
Κύπρος

Συνεχίζουν να καλπάζουν οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζουν να καλπάζουν οι τιμές των καυσίμων ελέω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, ως απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται το γέμισμα του αυτοκινήτου με φόντο το ανοδικό ράλι του κόστους των καυσίμων.  Η τιμή της αμόλυβδης παραμένει στα 1,534 ευρώ το λίτρο, η τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 1,751 ευρώ το λίτρο και η τιμή της αμόλυβδης 98 στα 1,603 ευρώ το λίτρο.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Ιωάννου, είπε πως οι τιμές των καυσίμων έχουν σταθεροποιηθείς τις τρεις τελευταίες εβδομάδες σε υψηλά επίπεδα, κάτι που είναι ανησυχητικό.

Δικαιολογημένες οι υψηλές τιμές στα καύσιμα, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, αφού οι εταιρείες στην Κύπρο συνεχίζουν να αγοράζουν ακριβά τα φορτία στις τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

«Οι υφιστάμενες τιμές δικαιολογούνται και δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής πλαφόν με τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν στην Κύπρο. Η διακύμανση των τιμών καυσίμων είναι στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού των πρατηρίων», τόνισε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η διεθνής αγορά θα καθορίσει εν πολλοίς τις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο μιας και αναμένεται πως θα επιδράσουν οι κυρώσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των αντίμετρων που θα πάρει η Ρωσία.

«Τον Απρίλιο η τιμή του Μπρετ ήταν σταθερά πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι και δεν καταγράφηκαν μειώσεις στη διεθνή αγορά. Όσον αφορά το διυλησμένο καύσιμο που εισάγουμε στην Κύπρο από την Ελλάδα και το Ισραήλ παραμένει σε υψηλές τιμές», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, είπε πως οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο παραμένουν κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις υποσημειώσεις που γίνονται.

ant1.com.cy