30/05/2024
Κύπρος
Πολιτική

Αισιόδοξος ο ΥΠΕΞ ότι το «Αμάλθεια» θα ενεργοποιηθεί το Σαββατοκυρίακο

Αισιοδοξία ότι θα ενεργοποιηθεί αυτό το Σαββατοκυρίακο η επιχείρηση «Αμάλθεια» για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κόμπος είπε ότι ο σχεδιασμός είναι για αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία ακόμα να ξεκαθαρίσουν. Όσον πιο κοντά πλησιάζουμε στην ώρα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι εντάξει τα στοιχεία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια αισιοδοξία ότι το Σαββατοκύριακο θα γίνει η ενεργοποίηση».

Η άποψη, πρόσθεσε, είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά ο σκοπός είναι «να μην επηρεάσει η ταχύτητα την αποτελεσματικότητα, και να υπάρχει μια ισορροπία».

Ερωτηθείς αν η πιλοτική απόπλους προχώρησε χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μιλάμε για το ίδιο, ο πρώτος απόπλους που θα ενεργοποιήσει (το σχέδιο) και «εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, κυρίως στην άλλη πλευρά, που δεν είναι δική μας ευθύνη βέβαια, ως Κύπρος, να μην συμβεί κάτι στο χώρο, και εφόσον αυτό γίνει χωρίς πρόβλημα, τότε θεωρούμε ότι ξεκίνησε, είμαστε έτοιμοι για δεύτερη και τρίτη αποστολή».

Σε ερώτηση για τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι Ισραηλινοί, ο Δρ Κόμπος είπε, «κοιτάξτε, πολύ εύκολα μπορεί να συμβεί ένα περιστατικό, ο κόσμος λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, μπορεί να κινηθεί προς την βοήθεια». «Μπορεί να υπάρξει κακόβουλη ενέργεια από κάποιους», ανέφερε, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία όποιος και αν πει ότι είναι εντάξει δεν μπορούν να προβλεφθούν.

«Είναι επιχειρησιακό ζήτημα επί του εδάφους. Ώσπου να πάει το πλοίο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όταν κοντεύει, όταν φθάσει, όταν ξεφορτώσει, έχει πάρα πολλά στοιχεία, οπότε κανένας δεν μπορεί να σου πει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα γιατί είναι σε εμπόλεμη ζώνη που κινούμαστε», σημείωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι εκείνο το οποίο έχει σημασία από τη δική μας σκοπιάς, είναι ότι εμείς έχουμε ευθύνη και ελέγχου του μηχανισμού μας. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα μέρη, υπάρχει η συμμαχία κατά κάποιο τρόπο στο πλαίσιο της οποίας «έχει ο καθένας ένα ρόλο, μια ευθύνη, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει».

Σημείωσε ότι δεν έχει κάποιος την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. «Υπάρχουν διάφορα ζητήματα, γι’ αυτό λέμε εμείς ότι το παράθυρο είναι αυτό το Σαββατοκύριακο εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, όπως οποιοδήποτε επεισόδιο, είτε στη Γάζα, είτε στο Ισραήλ είτε στα σύνορα με το Λίβανο το οποίο να προκαλέσει αναταραχή το οποίο αντιλαμβάνεστε θα επηρεάσει, ακόμη και ο καιρός μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή» είπε.

omegalive.com.cy