23/06/2024
Κύπρος
Κύπρος

Απώλεια όρασης παιδιού στην Κύπρο – «Ξέφραγο αμπέλι» τα λέιζερ: Ποια απαγορεύονται και ποια είναι επικίνδυνα – Κάποια ανάβουν μέχρι και φωτιά!

Ένα φαινομενικά αθώο παιχνίδι με laser pointer στοίχισε για πάντα την όραση ενός ανήλικου παιδιού. Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ το παιδί διαγνώστηκε με σημαντική και μόνιμη απώλεια όρασης στο ένα μάτι λόγω εκτεταμένου εγκαύματος που προκλήθηκε από laser.

Το εν λόγω ατύχημα προκλήθηκε από φακούς laser που αγοράστηκαν από το διαδίκτυο. Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τα, έμειναν να παρακολουθούν απευθείας τον φακό, κάτι το οποίο προκάλεσε πολλαπλά εγκαύματα αμφιβληστροειδούς.

Τα laser pointer τα βρίσκεις ακόμα και σε περίπτερα, αφού έστω και εάν δεν είναι παιχνίδια, δεν είναι λίγα τα παιδιά που τα χρησιμοποιούν ως τέτοια.

Πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι η πώληση συσκευών λέιζερ, απαγορεύεται όταν η εν λόγω συσκευή έχει ακτίνα φωτός πέραν του ενός μιλιβάτ.

Ένα με δύο μιλιβάτ θεωρούνται συσκευές χαμηλής ισχύος.

Τα λέιζερ υψηλής ισχύος μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια ή ακόμα και στο δέρμα.

Τα λέιζερ υψηλής ισχύος μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για το σκοπό που κατασκευάστηκαν, όπως είναι για παράδειγμα να μπορεί να κάνει κάποιος παρουσίαση σε πίνακα κ.α.

Τα λέιζερ πωλούνται ανεξέλεγκτα μέσω διαδικτύου και εισάγονται κυρίως από την Ελλάδα εξού και οι γονείς καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το τι αγοράζουν τα παιδιά τους.

Έχουν εντοπιστεί μέχρι και λέιζερ με 100-200 μιλιβάτ τα οποία είναι ικανά ακόμα και να ανάψουν φωτιά με την ακτίνα τους.

omegalive.com.cy